Slovenija

Policija svetuje: “Sprostitev naj bo prijetna in odgovorna”

Policija svetuje:  Če že mora biti, potem naj bo  sprostitev prijetna, varna in odgovorna-tako boste imeli priložnost to početi tudi naslednjič. 

Policija svetuje

Ob že vidni sliki iz zadnjega vikenda, rajši poprejšnje opozorila ali vsaj sugestija pride prav, četudi ljudje mislijo da vse kar izreče policija, da je represija, pa ni.

Pred  vikendom ki je pred nami,  ko bo lepo vreme vabljivo za  gibanje na prostem, policisti svetujejo, da se ne odpravljate na najbolj priljubljene turistične točke. Raje izberite manj oblegane cilje vašega družinskega sproščanja, kjer ni gneče in boste prav tako lahko zdravo in varno uživali v naravi.

Tu sodi spoštovanje vseh prometnih predpisov in parkiranje svojih vozil samo na označenih parkirnih mestih oziroma tako, da ne ovirajo ali celo blokirajo  poti za intervencijska vozila, prevoz in opravljanje del domačinov.

Pozivajo k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa. V kombinaciji s preventivnimi ukrepi so odločilnega pomena. Podaljšujejo obdobje zdravja in približujejo morebitni čas sprostitev  in omilitev napotkov za izvajanje ukrepov.
Ne spreglejte ali namenoma ne  ignorirajte da je še vedno  prepovedano zbiranje ljudi, velja tudi omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Prehajanje med občinami zaradi športno-rekreacijskih dejavnosti individualnega značaja je dovoljeno samo znotraj iste statistične regije, vendar prebivalcem se polaga na  dušo in obenem  poziva, naj ravnajo odgovorno in se v primeru povečane zasedenosti rekreativnih površin v posameznem kraju namenijo drugam. Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje (manj kot 3 metre), je obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Preventivni ukrepi so odločilnega pomena.

Če se bo ta konec tedna znova povečalo število kršitev, bo policija zdravstveni stroki predlagala, da se prehajanje med občinami znotraj statistične regije, v kateri oseba prebiva, za namen rekreacije znova omeji samo na občino bivanja. Namreč, preprečevanje gneče in druženja večjega števila ljudi – tudi na zunanjih površinah – je ključnega pomena za zmanjševanje števila okužb s korona virusom, ki je do sedaj že zahteval izjemno visok davek, predvsem pri najbolj ranljivih skupinah.

Tudi ta konec tedna poostren nadzor prometa, preverjali bomo tudi spoštovanje odlokov

Policija bo tako kot minule vikende tudi ta konec tedna na območju celotne države izvajala poostrene nadzore prometa, policisti pa bodo pri tem dosledno preverjali tudi spoštovanje odlokov za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Število ugotovljenih kršitev v zadnjem obdobju namreč narašča, največ pa jih je bilo zadnjo soboto, predvsem na Gorenjskem.

V zadnjih treh tednih so policisti opravili nadzore spoštovanja odlokov na več kot 45.000 krajih in pri tem izrekli 1.773 opozoril, v 1.198 primerih pa so proti kršiteljem uvedli prekrškovni postopek.

Če je kdo ta vikend namenjen  v Kranjsko Goro, bo zaradi smučarskega tekmovanja kontrola  že na izvozu z avtoceste na Hrušici V soboto in nedeljo bo v Kranjski Gori potekalo smučarsko tekmovanje za Zlato lisico. Policija je zato že danes dopoldne  začela z izvajanjem poostrene
kontrole, ki se bo v smeri Kranjske Gore začela že na Hrušici. Za izvedbo nalog policije bo skrbelo večje število policistov, svojo varnostno-rediteljsko službo pa bo na območju tekmovališča zagotavljal tudi organizator.

Lahko je vikend lep sproščen ,počutje dobro spomini pa neizbrisni. Le želeti si morate ob vsem zgoraj omenjenim!

Vane .T Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija