koronavirusSlovenijaZdravjeŽivljenje

Podpora ob izgubah v času epidemije COVID-19

Epidemija COVID-19 na številne načine vpliva na ljudi po vsem svetu in zaradi njenih posledic se mnogi srečujejo z različnimi izgubami. Med najtežjimi in najbolj bolečimi je zagotovo izguba bližnje osebe. Žalovanje zaradi smrti osebe, na katero smo bili tesno navezani, lahko povzroči globoko stisko.

Ko nekdo umre v času epidemije, je zaradi posebnih okoliščin in ukrepov proces žalovanja običajno otežen. Bližnji morda ne morejo biti poleg umirajočega v bolnišnici ali domu za starejše občane, se posloviti od umrlega, kot bi želeli, ali se zaradi ukrepov vzdrževanja fizične distance srečati s prijatelji in družino za osnovno medsebojno oporo; še posebej otroci in mladostniki pa se srečujejo tudi z mnogimi vprašanji. Žalujoči v teh časih še toliko bolj potrebujejo (našo) podporo.

Zato smo na tem mestu zbrali nekaj gradiv z usmeritvami, kako se pogovarjati o izgubi in kako biti žalujočim tudi v epidemiji v pomoč na različne načine:

Na spletni strani pa je poleg gradiv za podporo ob izgubah v času epidemije COVID-19 na voljo tudi ostala zbirka gradiv, ki je lahko v pomoč pri soočanju s slabim razpoloženjem, različnimi stiskami, strahovi, težavami s spanjem, depresivnim razpoloženjem itd.

mib

Mogoče vam bo všeč