Podpis pogodbe za čistilno napravo- zaslonska slika
GospodarstvoLokalno

Podčetrtek: »V enem letu do nove čistilne naprave«

V Podčetrtku bodo zgradili novo čistilno napravo, sporočajo iz občinske uprave. Župan Peter Misja in direktorica celjskega podjetja Esot-Invest Barbara Šuster sta  v iztekajočem se tednu podpisala pogodbo za projektiranje in gradnjo naprave, vredno 2,1 milijona evrov. Dela naj bi po načrtih zaključili  v letu dni.

Kot navajajo iz sporočila za javnost,  bo nova čistilna naprava  za občino velika pridobitev, saj je obstoječa stara že več kot 30 let, v času obratovanja pa je prestala tudi požar. Tako že od leta 2015 potekajo prizadevanja za gradnjo nove.

Obstoječa čistilna naprava je še posebej obremenjena v poletnih mesecih, ko v bližnjih Termah Olimia dnevno prespi tudi po 2000 gostov. Prav ta dnevni pripada in posledično selitev dodatne delovne sile in naraščanje prebivalstva   v občini resnično prispeva k  večji obremenjenosti dosedanje , ki enostavno ne mora prenesti te zgoraj omenjene  obremenitve. Med razlogi za izgradnjo nove je  so   tudi novozgrajena stanovanja v Podčetrtku, piše  na spletni strani občine.

Občina je sicer že maja z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisala pogodbo o financiranju čistilne naprave, ki bo na voljo za 5000 populacijskih enot. Vrednost sofinanciranja ministrstva znaša 1,85 milijona evrov, razliko pa bo občina zagotovila iz lastnih sredstev. O ugodni klimi za pridobitev sredstev za sofinanciranje s strani države oziroma pristojnih ministrstev je prav  omeniti tudi tukaj.

V letu dni bi naj dokončali z gradbenimi deli,  kasneje   bo sledilo  obdobje poskusnega delovanja čistilne naprave. Ob tako uigrani občinski ekipi in prizadevnem županu to ljudje pričakujejo  in se veselijo skupnih dosežkov.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: podcetrtek.eu

 

Mogoče vam bo všeč