Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Podaljšajte si življenje s pravilnimi dihalnimi tehnikami

Večina ljudi ne izkoristi polne kapacitete pljuč, kar lahko vodi do kopičenja toksinov in slabe oskrbe telesa s kisikom. Posledično se lahko pojavijo glavoboli in omotica ter druge motnje, zato opisujemo tehniko pravilnega vdihavanja.

Inštruktorji joge vam bodo vedno rekli: “Če želite živeti dolgo, se naučite pravilno dihati.” Mirno in globoko dihanje je pomemben predpogoj za psihofizično sprostitev in duševni mir. Ena od bistvenih zahtev za vrnitev k zdravemu življenju je potreba po pravilnem in zdravem dihanju. Resnično učenje dihanja se začne z nečim, kar je pomemben in logičen predpogoj – fizičnimi vajami, ki krepijo in vključujejo vse številne mišice, ki so aktivne v dihalnem procesu: trebušno prepono, trebušno in medrebrno, pa tudi mišice prsnega koša in hrbta ter celo obraza in nosu. .

Posledice slabega dihanja

Največja napaka, ki jo ljudje naredijo, je namesto trebušnega dihanja vsiliti plitvo dihanje v prsnem košu, kar ima neposredne posledice manjša količina svežega zraka v pljučih. To pomeni tudi slabšo dostavo kisika v telesu, ker takšno dihanje ne doseže globokih spodnjih delov pljuč, katerih alveole so v stiku z večjim številom kapilar.

Dolgotrajno neustrezno dihanje lahko privede do slabše presnove, posledično do občutka pomanjkanja energije, slabšega spomina in slabšega delovanja možganov ter padca koncentracije. Poveča tudi stres, ker nepravilno dihanje ne bo omogočilo sprostitve simpatičnega živčnega sistema, dela avtonomnega živčnega sistema, ki je odgovoren za stimulacijo v nevarnih primerih. Nepravilno dihanje lahko povzroči kopičenje toksinov, posledično pa se lahko pojavijo glavoboli, omotica in nekatere druge motnje, ki jih povzroča zmanjšana pljučna funkcija.

Pravilno trebušno dihanje

Pri trebušnem dihanju se spodnji del prsnega koša razširi, spodnji del pljuč pa se napolni z zrakom, saj se trebuh ob vdihu napihne. Vendar mnogi ljudje, zlasti ženske, uporabljajo zelo malo trebušnega dihanja. Tega načina dihanja bi se morali naučiti, kajti le tako lahko z dihanjem dosežemo večjo kapaciteto pljuč, medtem ko je pri dihanju s ključnico dih kratek in zato preveč površen. Ta način dihanja najpogosteje povzročajo živčnost, duševne obremenitve ali stres.

Inhalacijska tehnika za začetnike

1. Lezite na hrbet na ravni površini, lahko tudi na postelji in upognite kolena. Če želite biti bolj udobni, si lahko pod glavo in kolena položite blazino.

2. Eno roko položite na zgornji del prsnega koša, drugo pa na trebuh, tik pod rebra. Počasi vdihnite skozi nos, tako da zrak vstopi globoko v spodnji del trebuha. Roka na prsih naj ostane nepremična, roka na trebuhu pa dvignjena.

3. Zategnite trebušne mišice in jim z izdihom skozi usta dovolite, da padejo v votlino. Vadite trikrat na dan po pet minut.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje