Slika UKC
koronavirusSlovenijaZdravje

Po odpovedi pljuč zaradi covida-19 so pri 34-letniku v UKC-ju izvedli presaditev!

Ekipa UKC-ja Ljubljana je presadila pljuča 34-letniku, ki so mu pljuča dokončno odpovedala zaradi covida-19. Gre za prvo presaditev pljuč zaradi posledic covida-19 v Sloveniji in eno izmed približno desetih doslej na svetu.

Pljuča so mu enostavno odpovedala

Poseg, ki so ga na ljubljanskem UKC-ju izvedli v noči z 10. na 11. december, je skupno trajal deset ur. Presajena pljuča dobro delujejo, bolnikovo stanje v Centru za intenzivno terapijo pa je stabilno, so po uspešni presaditvi sporočili iz UKC-ja Ljubljana. 34-letni mož in oče je bil z izjemo blage astme predtem popolnoma zdrav, kadil ni nikoli, so na Twitterju sporočili iz ljubljanskega UKC-ja.

Bolnik se je sprva zdravil v eni od regionalnih bolnišnic, vendar klasično zdravljenje z umetno ventilacijo – umetnim predihavanjem ni bilo uspešno, zato je bil premeščen v UKC Ljubljana.

“Bolnika smo sprejeli, vzpostavili zunajtelesni krvni obtok in potem je bil skoraj mesec dni popolnoma odvisen od zunajtelesnega obtoka, saj je šlo za popolno odpoved pljuč zaradi covida. In po enem mesecu je k sreči dočakal presaditev pljuč,” vodja kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč.

Bolnika zdaj po Štupnikovih besedah čaka najtežja naloga, ki lahko traja tudi več mesecev – krepitev mišic, ki so v mesecu in pol izgubile večino svoje moči. “Najprej dihalnih, da bo bolnik lahko popolnoma samostojno zadihal, nato pa še mišic rok, nog in trupa, da se bo lahko spet vrnil v običajno življenje.

D.K.

Mogoče vam bo všeč