GospodarstvoSlovenijaVeč

Po kamniški (železniški) progi je včeraj zapeljal nov potniški vlak

Ob sprostitvi javnega potniškega prometa je včeraj 15.12.2020 po železniški progi iz Kamnika v Ljubljano prvič zapeljal nov Stadlerjev vlak. Gre za vlak iz serije 52 novih vlakov, ki prihajajo na slovenske železnice do leta 2022.

Slovenske železnice so prvih pet novih dizelmotornih vlakov Stadler prevzele že konec novembra. Novi potniški vlaki bodo vozili na dolenjski in kamniški progi, pa tudi na kočevski, ko bo po njej stekel potniški promet.

Slovenske železnice poleg tega nameravajo z dodatnimi razpisi kupiti še od 15 do 20 vlakov, da bi po končanem krogu posodobitve imeli več kot 70 novih vlakov, kar bo sicer predstavljalo dve tretjini celotnega voznega parka.

Skupna vrednost nakupa novih vlakov 320 milijonov evrov

Slovenske železnice in švicarski Stadler sta pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur podpisala spomladi 2018, maja lani pa sta strani sklenili še pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV-ja.

Potovalni čas bodo po navedbah Slovenskih železnic skrajšali do 10 odstotkov. V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večja pa bosta tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza.

Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, samodejno klimatsko napravo … Opremljeni bodo tudi z wifi-signalom, ki bo omogočil dostopanje do medmrežja.

 

Slovesen podpis memoranduma o gradnji potniškega centra. Foto: BoBo

foto:bobo

vir: slovenske-zeleznice.si

 

mib

Mogoče vam bo všeč