Dr. Dragan Kovačić, direktor SB Celje, mag. Mojca Prah Klemenčič, direktorica Regije Slovenija Krke, d.d., doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, predstojnica Otroškega Oddelka, Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke, d.d
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaV fokusuZdravje

Plemenita gesta: «Tovarna zdravil Krka celjski bolnišnici donirala polisomnograf z opremo za boljše določanje motenj spanja pri otrocih in mladostnikih«

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje je v ponedeljek, 18.marca,  v povezano s obeležitvijo  svetovnega dneva spanja, ki je eden izmed temeljnih gradnikov našega zdravja,  podarila polisomnograf z opremo za boljše odkrivanje motenj spanja otrok in mladostnikov, ki jih obravnavajo v  SBC  Laboratoriju za motnje spanja otrok in mladostnikov. Krka, katere temeljno poslanstvo je že 70 let omogočati ljudem zdravo in kakovostno življenje, se je ob svojem  jubileju odločila pomagati številnim slovenskim zdravstvenim ustanovam. Donacije je namenila obema kliničnima centroma in še desetim slovenskim bolnišnicam. Z donacijo Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje bo diagnostika motenj spanja prijaznejša za male paciente, povečala se bo njena dostopnost ter olajšalo delo zaposlenih.

Ekipa, k bo uporabljala donirano opremo v SB Celje (foto: SBC)

V Splošni bolnišnici Celje so nove aparature izjemno veseli, saj prinaša številne koristi tako za paciente kot zaposlene. Povzela jih je predstojnica oddelka, doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., specialistka pediatrije in otroške nevrologije in certificirana somnologinja.

»Zadostno in kvalitetno spanje sodi med osnovne biološke potrebe za zdravo rast in razvoj otroka in mladostnika. Motnje spanja so pri tej populaciji pogoste, saj jih lahko v različnih starostnih obdobjih srečamo pri približno eni tretjini vseh otrok in mladostnikov. Mednarodna klasifikacija motenj spanja natančno opredeljuje več kot 90 vrst različnih motenj spanja in mnoge izmed njih se pojavljajo že tudi pri najmlajših. Za uspešno in učinkovito zdravljenje motenj spanja pri otroku in mladostniku je potrebna ustrezna diagnostika in opredelitev vrste motnje spanja. Za slednjo je pogosto potrebno izvesti nočno poligrafsko snemanje spanja s številnimi elektrodami, ki jih namestimo na preiskovanca, da lahko natančno opredelimo arhitekturo in učinkovitost njegovega spanja ter odkrijemo pridružene motnje kot so motnje dihanja ali gibanja v spanju ali pa parasomnije. Laboratorij za motnje spanja otrok in mladostnikov na Otroškem oddelku SB Celje je edini laboratorij v Sloveniji, ki izvaja tovrstno diagnostiko. Aparature, ki se uporabljajo za takšna snemanje pogosto niso prilagojene najmlajšim preiskovancem, zato smo zelo veseli, da s pomočjo donacije podjetja Krka pridobivamo najsodobnejši polisomnografski aparat podjetja Nox, ki je našel svoje poslanstvo v razvoju diagnostične opreme s senzorji, prilagojenimi za uporabo pri otrocih različnih starosti, od najmlajših dojenčkov do mladostnikov.

Nova aparatura prinaša številne prednosti tudi za osebje, ki jo bo uporabljalo pri svojem delu. Zaradi enostavnosti uporabe s prilagoditvami senzorjev za otroke različnih velikosti in starosti, bo lahko z aparatom rokovalo vso osebje, kar bo omogočilo optimalno izkoriščenost naprave. Odlična avtomatska analiza, zasnovana na dolgoletnem razvoju z uporabo umetne inteligence, pa bo v veliko pomoč za učinkovitejšo in enostavnejšo analizo tudi izkušenemu somnološkemu odčitovalcu.

Polosomnograf Nox A1 nam bo tako učinkovito pomagal tudi pri večji dostopnosti do uspešne in pravočasne diagnostike motenj dihanja pri otrocih, saj je zaradi prevalence tovrstnih težav in omejenih zmožnosti, čakanje na tovrstno diagnostiko predolgo. Tako bomo s pomočjo donacije podjetja Krka tudi v našem Centru za motnje spanja otrok in mladostnikov lahko stopili ob bok najsodobnejšim evropskim akreditiranim centrom za diagnostiko in zdravljenje motenj spanja.«

Hvalevredna gesta Krke dd., tovarne zdravil Novo Mesto

Krki, d.d., tovarni zdravil iz Novega mesta se najlepše zahvaljujemo za donacijo. Z izkazano gesto v Krki dokazujejo, da svojega poslanstva živeti zdravo življenje, ne uresničujejo zgolj s kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki, namenjenimi za zdravljenje različnih bolezni, ampak veliko širše: skrbijo tudi za kakovostno in boljše življenje vseh ljudi v družbenem okolju, v katerem delujejo.

Del njihovih družbeno odgovornih prizadevanj so tudi donacije zdravstvenim ustanovam za nakup najsodobnejših medicinskih naprav. Projekt ob Krkinem 70. jubileju je posvečen donacijam otroškim oddelkom v bolnišnicah iz vseh slovenskih regij, med drugimi tudi Splošni bolnišnici Celje ter Pediatričnima klinikama UKC Ljubljana in Maribor. Z njimi želijo prispevati k čim boljšemu in čim hitrejšemu okrevanju slovenskih otrok in odraslih in jim tako omogočiti zdravo prihodnost.

Malčkom in odraščajočim  pa  da  bo donirana oprema bila čim več krat  v pomoč!

Mogoče vam bo všeč