foto: zcc
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaTurizemV fokusuzanimivo

Celjanom in okoličanom: “V Celju bo tradicionalna Velikonočna tržnica s krasitvijo mestne butare”

V Zavodu Celeia Celje pred cvetno nedeljo pripravljajo tradicionalno Velikonočno tržnico. V starem mestnem jedru se bo na Glavnem trgu v soboto, 23.marca,  predstavilo 26 različnih ponudnikov velikonočnih izdelkov in drugih dobrot. Potekale bodo tudi delavnice, glasba in ples v živo, ter prvič tudi krasitev in postavitev mestne butare. Poteza in pristop, ki bo razveselila  prenekaterega častilca tradicije in občudovalca estetsko lepega in sonaravnega.

Velikonočna butarica (foto: splet)

Na javno povabilo Zavoda Celeia Celje za sodelovanje na Velikonočni tržnici se je odzvalo 26 različnih ponudnikov iz celjske regije, pa tudi iz Maribora, Črnomlja, Dolenje vasi, Sevnice in Ilirske Bistrice. Na stojnicah bo mogoče kupiti tradicionalne velikonočne suhomesnate dobrote, velikonočno dekoracijo, domače žganje, med in medene izdelke, čokolade, leseno robo, ljudska glasbila, dekorativne izdelke iz lesa, otroške igrače in knjige, pa tudi nakit iz različnih materialov, unikatne copate, zelišča in tinkture, sibirske borovnice, ekološke testenine, lončene izdelke.

»Letos bodo ponudbo na stojnicah v starem mestnem jedru prvič dopolnili posebni gostje. Člani Rokodelskega centra Ribnica bodo v živo prikazali pletenje iz leskovih viter, Saša Tostovršnik z Ljubnega ob Savinji bo izvedla delavnico izdelave papirnatih rož, Ivana Ristić iz IR doživetja pa bo vodila delavnico za otroke in uredila unikaten velikonočni foto stop,« je o novostih tradicionalne celjske Velikonočne tržnice povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bodo za živo glasbo in ples poskrbeli Celjska folklorna skupina in akustična etno folk glasbena skupina Bosi.

Izdelava Velikonočne butare

Prvič bodo obiskovalci, Celjanke in Celjani povabljeni tudi h krasitvi mestne butare, ki jo bodo, v sodelovanju s krajani Lokrovca in Dobrove ter PGD Lokrovec – Dobrova, nato na Glavnem trgu tudi postavili.

K velikonočnemu vzdušju bo pripomogla tudi pomladna krasitev starega mestnega jedra. V Zavodu Celeia Celje bodo z intervencijami v prostoru poskrbeli, da bodo mestne ulice in trgi z ambientalno krasitvijo, pomladno navdahnjenimi instalacijami in ureditvijo praznih izložb dobile novo začasno podobo, s katero bo počutje in bivanje v mestu prijetnejše. Obenem bodo intervencije ponudile drugačno dojemanje običajnega urbanega prostora ter druženje v njem v letnem času, ki se začenja v prihajajočih dneh.

Le vzemite si čas in pridite  ter bodite del tega predprazničnega vzdušja. Se vam bo zagotovo vtisnilo v spomin.  Dajte dogodku tudi svoj pečat  s svojo prisotnostjo in udeležbo.

Vane T. Costa

Vir in foto: zcc&vtc

Mogoče vam bo všeč