Gospodarstvohranapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Osrednje prizorišče srečanj Predsedovanje svetu EU – bo Brdo pri Kranju

Brdo pri Kranju

©JGZ Brdo

Glavnina dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU bo potekala v idiličnem okolju Brda pri Kranju. Na posestvu, od koder se odpira pogled na vrhove slovenskih Alp, so izjemno ohranjen renesančni dvorec, sodoben kongresni center, čudovit park in popolnoma prenovljen hotel.

Med predsedovanjem se bo v Sloveniji zvrstilo približno 190 dogodkov, od neuradnega zasedanja voditeljev držav in vlad do ministrskih srečanj in konferenc ter strokovnih sestankov na nižjih ravneh. Osrednje prizorišče srečanj bo Brdo pri Kranju, posestvo v bližini Kranja in Letališča Jožeta Pučnika. Več kot 500-letno zgodovino posestva so napisale številne zgodbe njegovih lastnikov. Srce posestva je renesančni grad Brdo, katerega temelji segajo v 15. stoletje. V njem so bivale različne plemiške družine, vsaka pa je gradu dala svoj pečat.

Dvorec je bil prvič omenjen leta 1446, tedanji lastniki so bili vitezi, plemeniti Egkhi, ki so zasnovali zgodbo današnjega posestva. Besedo Egkh lahko prevedemo kot “brdski” ali “z brda”. Med lastniki gradu najdemo tudi znanega slovenskega plemiča Žigo Zoisa, botanika, raziskovalca in mecena. V prvi polovici 20. stoletja je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, ki je posestvo temeljito prenovila in ga spremenila v eno najlepših v tem delu Evrope. Po drugi svetovni vojni ga je uporabljal tedanji predsednik nekdanje Jugoslavije, Josip Broz – Tito. Danes je grad Brdo osrednji protokolarni objekt Republike Slovenije.

Grad Brdo
Grad Brdo ©JGZ Brdo

Med predsedovanjem bomo v Sloveniji pripravili približno 190 dogodkov

Osrednje prizorišče srečanj na najvišji ravni bo Kongresni center Brdo, ki je bil zgrajen za prvo predsedovanje Slovenije Svetu EU in je eden najsodobnejših centrov za pripravo protokolarnih, poslovnih in drugih dogodkov v Sloveniji. Srečanja v Kongresnem centru Brdo bosta uokvirjala izjemno naravno okolje parka na posestvu Brdo in pogled na vrhove slovenskih alpskih vršacev.

Kongresni center Brdo
Kongresni center Brdo ©JGZ Brdo

Posestvo Brdo je veliko skoraj petsto hektarov, poleg gradu in kongresnega centra si lahko gostje v osrednjem parku ogledajo dragoceno kiparsko zbirko, slovenski čebelnjak in s slamo krite kozolce toplarje. Na Brdu so tudi konjeniški center, igrišče za golf, nacionalni nogometni center in hotel.

Hotel je pred tokratnim predsedovanjem dobil novo podobo. Celostna prenova  zunanjosti in notranjosti bo omogočila najvišjo raven ponudbe hotela Brdo kot dela protokolarnega posestva. Ob tem sta se povečala tudi število nastanitvenih zmogljivosti in varnostna ustreznost. Prenovljeni hotel se je preimenoval v Elegans hotel Brdo in se pohvali s kar štirimi zvezdicami kakovosti, kar ga uvršča na zemljevid protokolarnega, poslovnega in športnega turizma.

Elegans Hotel
Elegans Hotel ©JGZ Brdo

Slovenska kulinarika v času predsedovanja

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU prav v letu, ko je vsa Slovenija tudi evropska gastronomska regija, bo za kulinariko na Brdu skrbel kuharski mojster Tomaž Kavčič, dobitnik Michelinove zvezdice. To sodelovanje združuje le najboljše: srečanja na najvišji ravni, odlično lokacijo in edinstveno okolje, izurjeno osebje, prvovrstne storitve in kulinariko na najvišji ravni.

Imetnik Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič, sicer glavni kuharski mojster restavracije Pri Lojzetu na gradu Zemono, je zapisan visokim kulinaričnim merilom, pri čemer najpomembnejšo vlogo igrajo kakovost hrane, uporaba celovitih tehnik, značaj glavnega kuharja in drugega osebja ter dovršena priprava jedi. Skupaj z zaposlenimi JGZ Brdo bo skrbel za goste na Brdu in v drugih slovenskih protokolarnih objektih, kot so Vila Tartini, grad Strmol in Vila Bled. »Delo v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije mi pomeni velik izziv in sprejemam ga z veseljem in velikim spoštovanjem. Verjamem, da nam bo kakovost kulinaričnih storitev v JGZ Brdo uspelo povzdigniti na najvišjo možno raven, delo, izkušnje in znanje pa bodo prinesli rezultate,« pravi Tomaž Kavčič. Gostje pa bodo spoznavali slovensko kulinariko izpod rok enega najboljših slovenskih kuharskih mojstrov.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/osrednje-prizorisce-srecanj-brdo-pri-kranju/

 

Mogoče vam bo všeč