Črna kronikaprometSlovenija

“Olimpijada” nespoštovanja predpisov –drugi del. Tedenske »kvalifikacije« uspešno opravilo kar »lepo« število voznikov.

V današnjem ad hoc nadzoru, ki so ga na celotnem območju Policijske uprave Celje izvajali med 8. in 11. uro in v katerem je bil poudarek na kršitvah hitrosti, neuporabe varnostnega pasu in nepravilne uporabe mobilnih telefonov, so ugotovili 141 kršitev.

74 voznikov je prekoračilo hitrost, 39 jih ni uporabljalo varnostnega pasu, 28 voznikov je med vožnjo telefoniralo.

91. kršiteljem so izdali plačilne naloge, 49 smo jih opozorili, tuj voznik je globo poravnal na kraju.

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki najhujših prometnih nesreč, zato je podatek, da je v treh urah 74 voznikov prekoračilo dovoljeno hitrost vožnje skrb vzbujajoč.

Voznike znova in znova  opozarjajo, da se z uporabo mobilnega telefona med vožnjo močno zmanjšuje zbranost in pozornost na dogajanje v prometu ter da se hkrati povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč.  Kljub temu, da zakonodaja  telefoniranje v vozilu dovoljuje, če je v vozilu  vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje, policisti uporabo telefona med vožnjo odsvetujejo. Vožnja je aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost. Globa za voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone znaša 250 € ter stranska sankcija 3 kazenske točke.

Policisti si med drugim prizadevajo tudi, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostne pasove. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostne pasove. Globa za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 €.

Zgleda ne zaleže niti politika sankcioniranja.  Kaj storiti da to  zaleže, je vprašanje za milijon »dolarjev«!

Vane T. Costa

Foto: AMZS

Mogoče vam bo všeč