Vir: Avaza.ba
ZdravjeŽivljenje

Ohranite zdravje ledvic

Visok krvni tlak, diabetes in dedna nagnjenost k nefrološkim boleznim povečujejo tveganje za ledvične bolezni. Tudi brez teh dejavnikov tveganja lahko zdravje ledvic ogrozijo okužbe, nezadosten vnos tekočine, uživanje pretirano slane hrane, pa tudi uporaba nekaterih zdravil in prehranskih dopolnil.

Koliko vode

Da bodo vaše ledvice zdrave, poskusite čim bolj upoštevati določena pravila :

Pijte veliko tekočine, po možnosti navadne vode, vendar ne pretiravajte. Nefrologi pravijo, da v nasprotju s splošnim prepričanjem nobena študija ni dokazala, da je povečan vnos vode učinkovit za izboljšanje delovanja ledvic. Čeprav je vedno dobro piti dovolj vode, več kot običajnih šest do osem kozarcev na dan najverjetneje ne bo pomagalo vašim ledvicam, da bi bolje delovale.

Jejte zdravo hrano. Ledvice lahko prenašajo širok spekter prehranjevalnih navad, vendar večina težav z ledvicami nastane kot posledica drugih zdravstvenih težav, kot sta visok krvni tlak in diabetes. Zato si poskusite navaditi se prehranjevati zdravo in zmerno, da boste imeli pod nadzorom svojo težo in krvni tlak. Preprečevanje diabetesa in visokega krvnega tlaka bo pomagalo ledvicam ostati v dobrem stanju.

Redno telovadi. Če ste zdravi, je gibanje dobro, saj lahko tako kot zdrava prehrana tudi redna telesna dejavnost preprečuje povečanje telesne mase in hipertenzijo. Pazite pa na to, koliko telovadite, še posebej, če niste v dobri formi. Če pretiravate, ko niste zdravi in ​​v formi, je to lahko za ledvice stresno.

Pretok krvi

Bodite previdni pri uporabi dodatkov in zeliščnih izvlečkov. Prekomerna uporaba vitaminskih dodatkov in nekaterih rastlinskih izvlečkov je lahko škodljiva za ledvice.

Nehajte kaditi. Kajenje lahko poškoduje krvne žile, kar zmanjša pretok krvi v ledvice, ki zato ne morejo delovati na optimalni ravni. Kajenje povečuje tudi tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka in raka ledvic.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje