Foto: Beloruski helikopterji so kršili  poljski zračni prostor / posnetek zaslona
EvropaPolitikaTwitter novicevojna območja

Nevarna razmerja na nebu: »Nad poljskim nebom so se pojavili beloruski helikopterji: v Varšavi so reagirali”

V torek, 1. avgusta 2023, sta dva beloruska helikopterja kršila poljski zračni prostor. Ti deski so sodelovali na vojaških vajah ob meji. Nato je bil takoj obveščen o incidentu.

Kot je sporočila tiskovna služba poljskega obrambnega ministrstva, je beloruska stran o vaji predhodno obvestila Varšavo. Obenem je prej agencija zanikala dejstvo, da so beloruski helikopterji prečkali mejo.

“Prehod meje je potekal v regiji Bialowieza na zelo nizki nadmorski višini, kar je otežilo zaznavanje radarskih sistemov. Zato so v jutranjem sporočilu operativnega poveljstva oboroženih sil navedli, da poljski radarski sistemi niso zabeležili ena sama kršitev poljskega zračnega prostora,« piše v poročilu.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v odgovor na kršitev zračnega prostora države ukazal povečanje števila vojakov na meji ter napotitev dodatnih sil in sredstev, zlasti bojnih helikopterjev. O incidentu je poljska stran obvestila tudi Nato. Odpravnik poslov Belorusije bo zaradi razjasnitve okoliščin poklican na poljsko zunanje ministrstvo.

 

Razmere na poljsko-beloruski meji

V zadnjem času je na meji med Poljsko in Belorusijo vse več provokacij. Junija 2023 so na poljske mejne policiste streljali iz Belorusije. Poleg tega z beloruske strani skoraj vsak dan mečejo kamenje na stražarje poljske meje.

Potem ko so se plačanci PMC “Wagner” preselili v Belorusijo, se je situacija še bolj zaostrila. Podmaršal poljskega senata Michal Kaminsky ne izključuje, da bi lahko “wagnerovci” začeli teroristično operacijo v Suwalskem koridorju. Poudaril je, da se bo tam s sovražnikom srečala ne le poljska, ampak tudi ameriška vojska.

Belorusi, ki »služijo« ruskim interesom, s tem delajo škodo svojemu narodu in ga še tako izoliranega še bolj potiskajo v izolacijo.  Mogoče se jima bodo vremena zjasnila ko bo Lukašenko spremenil sredino bivanja in jo spremenil v breztelesno v nekih drugih prostranstvih.

Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Foto: Beloruski helikopterji so kršili  poljski zračni prostor / posnetek zaslona

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa