Vir: Tribun.hr
Življenje

Obnašanje moških in žensk je biološko opredeljeno

Pri spodbujanju iluzorne enakosti in nevtralnosti spolov je v nekaterih družbenih krogih, zlasti na Zahodu, postalo popularno vzgajati otroke na »spolno nevtralen« način; spodbujati jih k igranju s spolno nevtralnimi igračami, jih oblačiti v spolno nevtralna oblačila in celo v nekaterih primerih ne razkrivati ​​spola otroka ob rojstvu.

Toda znanstvena realnost je, da je zaman opazovati in obravnavati otroke kot prazne kalupe brez vnaprej določenih in prirojenih značilnosti.

Številne študije so pokazale, da so preference otrok prirojene in ne pogojene z okoljem ali vzgojo.

Večina deklet teži k družbeno zanimivim igračam, kot so punčke, ki pomagajo razvijati socialne in govorne veščine. Večina fantov gravitira k igračam, ki so mehansko zanimive, kot so avtomobilčki, ki prispevajo k razvoju obvladovanja prostora.

Nedavna študija je pokazala, da se te preference pojavijo že pri devetih mesecih starosti, preden se otroci sploh začnejo zavedati razlik med spoloma, kar se zgodi pri približno 18 mesecih.

Omeniti velja študijo, ki je preučevala dekleta, ki so bila v maternici  izpostavljena visokim nivojem testosterona v primerih prirojene hiperplazije . Ta dekleta v nasprotju z drugimi vrstniki kažejo večje zanimanje za igrače, značilne za dečke, tudi ko jih starši prepričujejo, da se igrajo z igračami za punčke. To dovolj govori o pomenu hormonov pri razvoju spolnih preferenc in razlikah v vedenju med spoloma.

Nevrološke raziskave so pokazale razlike v možganih med spoloma. Metaanaliza 126 študij je pokazala, da imajo moški večji volumen možganov kot ženske. Moški imajo boljšo povezavo možganskih celic med sprednjim in zadnjim delom možganov, medtem ko imajo ženske boljšo povezavo med obema možganskima hemisferama.

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo v povprečju 73 odstotkov primerov mogoče natančno ugotoviti, ali so možgani moški ali ženski.

Povzeto po: Tribun.hr

Mogoče vam bo všeč

Več v:Življenje