Podpisniki okvirnega sporazuma Foto MNZ
Notranje zadeve

Kmalu biometrične izkaznice: Podpisan okvirni sporazum za biometrične osebne izkaznice

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in izvršni direktor družbe Cetis mag. Roman Žnidarič so včeraj  podpisali okvirni sporazum o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji osebnih izkaznic. Nova osebna izkaznica bo vsebovala biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov ter dodatne elemente za sodobno e-poslovanje, služila pa bo tudi kot zdravstvena kartica. Prve biometrične izkaznice se bodo začele izdajati predvidoma konec marca 2022.

Kot je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo biometrična osebna izkaznica imela »kodo QR, v kateri bodo vpisani ime, priimek in naslov, kar bo v veliki meri poenostavilo identifikacijo, na primer v hotelu, pri podatkih, če boste delali prek spleta. Z novo osebno izkaznico pa želimo zagotoviti večjo varnost.« Ker je na globalni ravni pomanjkanje čipov, pa tudi drugih potrebnih materialov za izdelavo osebnih izkaznic in posledično težav v dobavnih verigah, bo zamaknjen začetek izdaje novih izkaznic, je dejal. »Na vladi bomo sprejeli novelacijo Zakona o osebnih izkaznicah v delu, ki se nanaša na začetek izdelave. Ta je predviden za 3. januar 2022, prestavljen bo za približno dva meseca na konec marca 2022

Nova osebna izkaznica bo vsebovala biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov ter dodatne elemente za sodobno e-poslovanje. Kot je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, »to pomeni dve ravni elektronske identifikacije in potrdilo za elektronski podpis, ki je enakovreden lastnoročnemu. Če povem poenostavljeno, osebna izkaznica bo po novem med drugim služila tudi kot zdravstvena kartica. To je velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu, prav tako pa bodo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje.«

Cena biometrične osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let bo 29,53 evra.

 

Osebna izkaznica javna listina, s katero državljan Republike Slovenije dokazuje svojo istovetnost in državljanstvo, lahko pa jo uporablja tudi za prehod državne meje.

Biometrične osebne izkaznice bodo imele čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza, po dopolnjenem 12. letu pa tudi dveh prstnih odtisov. Hkrati bodo nove osebne izkaznice tudi nosilke sredstev elektronske identifikacije in kvalificiranega potrdila za elektronski podpis.

Osebne izkaznice na obstoječih obrazcih, izdelane na polikarbonatu s tehniko laserskega graviranja podatkov in fotografije, smo začeli izdajati 20. junija 1998. Trenutno ima veljavno osebno izkaznico 1.822.704 državljanov, od tega 199.294 s trajno veljavnostjo. Do konca leta bo potekla veljavnost 16.873 osebnim izkaznicam, v letu 2022 pa 348.879 osebnim izkaznicam.

Obstoječe osebne izkaznice se bodo lahko uporabljale do poteka njihove veljavnosti, kar velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70 letu starosti.

Lahko se jih zamenja  prej po lastni volji pri vseh omenjenih kategorijah imetnikov.

 

Vir : gov.si

Foto MNZ

 

Mogoče vam bo všeč