Justin Trudeau v Irpinu, Ukrajina (foto AFP)
Evropavojna območja

Obiski zahodnih državnikov v Ukrajino: Kanadski premier Trudeau je obiskal Ukrajino in prispel v Irpin. Tudi Andrej Plenkovič, predsednik vlade R. Hrvatske

Mesto Irpin, nedaleč od Kijeva, je danes presenetljivo obiskal kanadski premier Justin Trudeau. To je navedla agencija Reuters ki se sklicuje na Oleksandra Markušina,   župana  mesta, ki so ga ruske sile močno poškodovale. Kanadski premier se bo danes sestal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.  Na dan, ko se zahodni svet spominja 77. obletnice konca druge svetovne vojne, je Ukrajino na kratko in nenapovedano  obiskala prva dama ZDA Jill Biden.

 

“Pravkar sem imel čast govoriti s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem. V Irpin je prišel, da bi se na lastne oči prepričal v  vso grozo, ki so jo ruski okupatorji povzročili našemu mestu. In seveda je bil šokiran,” je Markušin, župan Irpina zapisal v telegram Ukrinforma.

 

“Videl je, da požgani in popolnoma uničeni niso  le vojaški objekti, ampak hiše prebivalcev Irpina, ki so do nedavnega uživali v življenju in imeli svoje  načrte za prihodnost,” je dodal. Po odhodu ruskih vojakov so ukrajinske oblasti v Irpiniju odkrile na stotine novih grobov, do konca marca pa je bilo ubitih 300 civilistov.

Po obisku Irpine se je Trudeau napotil v ukrajinsko prestolnico, kjer je izobesil zastavo na kanadskem veleposlaništvu, ki je ponovno začelo delovati. Vse več tujih predstavništev vrača svoje ljudi in ponovno aktivira delovanje  veleposlaništev.  Ameriški uradniki so se prav tako  danes vrnili tudi na svoje veleposlaništvo v Kijevu, je na Twitterju objavila novinarka dnevnika The Wall Street Journal.

 

Premier se bo danes sestal tudi z ukrajinskim predsednikom države. “Predsednik vlade je v Ukrajini, da se sreča s predsednikom Zelenskim in potrdi neomajno podporo Kanade ukrajinskemu ljudstvu,” je dejal njegov tiskovni predstavnik.

Več tujih državnikov na obisku  v Ukrajini.

Kanada je tako kot druge zahodne države uvedla hude sankcije proti Rusiji in Ukrajini poslala vojaško in humanitarno pomoč. Trudeaujeva liberalna vlada je ustvarila tudi poseben program za Ukrajince in njihove družine, da zaprosijo za začasni vizum.

Plenkovič in Zelensky-foto VladaRH

V Ukrajini so se sicer danes poleg Trudeauja mudili še predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas, hrvaški premier Andrej Plenković, ameriška prva dama Jill Biden ter člana irske skupine U2 Bono in The Edge.

Še  enkrat in še večkrat je treba povedati, napisati, potencirati, da v času ko so to naredili trije premierji, slovenski Janez Janša, češki Pietr Fiala in poljski Mateusz Morawiecki,  je bila narejena odločilna poteza k javni in neomajni podpori Ukrajini,   ki se spopada z agresijo in vojaškim posegom Rusije nad  suvereno državo Ukrajino. Za pričakovati je bilo da bodo temu sledili. In prav to se sedaj dogaja. Ob takšni podpori in pomoči je edino kar je za pričakovati,  če že ne takojšnji konec, zagotovo  zanesljiva zmaga Ukrajine v boju zoper ruskega agresorja.

Podpora Ukrajini je vsak dan večja, opaznejša in bolj zanesljiva. Tako je tudi prav.

 

Pripravil: Vane T. Costa

Vir:čtk&reuters&vtc

Foto:afp&vladaRH

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa