Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportTurizem

Ob skorajšnji dirki Po Sloveniji: “Lep kolesarski dan v središču Celja. Trajnostni način življena pušča globoke korenine”.

Današnji kolesarski dan  ki je potekal  na  Krekovem trgu v Celju je bil pravi uspeh. Uspeh v več ozirih, športnem, človeškem, družabnem, v sem tem kar človeka naredi za posebnega. Posebni so bili vsi. Od prvega do zadnjega. Od tistih ki so  stali in ustvarjali stike na Zvezdi, do tistih naprej proti Glavnemu trgu,  do ulične glasbenice, ki je ves čas imela nasmeh na ustih. In medias res. V središču stvari, početja.

Uvodni govor na današnjem dogodku Kolesarski dan Celja na Krekovem trgu je  imela podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek .

Podžupanja  MO Celje  Breda Arnšek

Kot je nam vsem znano,  je Celje in preostala Slovenija v znamenju prihajajoče kolesarske dirki Po Sloveniji. V Celju smo hoteli ošvrkniti kolesarstvo iz več zornih kotov. Iz zgodovinskega, organizacijskega, promocijskega in delno tudi zabavnega. Vsak del tega zastavljenega okvirja je imel osrednjo osebo .

O zgodovinskem delu je najbolj suvereno predstavil neke okvire in okoliščine razvoja kolesarstva dr. Borut Batagelj. Med drugim tudi o tem kako je nastala »Polževa dirka«. Pravi da že leta 1905 v bližnjih Gotovljah.  Organiziranih začetkih kolesarstva nam je z mnoštvom podatkov postregel Edo Krajnc, človek ki je del svojega življenja posvetih kolesarstvu od lokalnega do najvišjega ranga, sicer še v času bivše države. Še dan danes pri 82 letih  spremlja dogajanja v svetu kolesarstva.

Edvard Krajnc,  legenda celjskega kolesarstva

O aktivni promociji prihajajočega dogodka  v Celju in njegovi okolici  pa je nekaj več povedal Tone Tiselj, ambasador dirke in promotor dogodka etape, ki bo zaobjela Celje in bližnjo okolico.

Tone Tiselj, ambasador dirke

Najbolj zabaven del je bil del,  ki je bil namenjen »Polževi dirki«.  Voziti po polževo, na določeni trasi, med ovirami, v slalomu, brez da bi sestopili ali  stali  na mestu in seveda čim dlje ostati na progi. Veščine in spretnosti ter sreče pri tem početju  so potrebne sestavine  za dober ali odličen rezultat. To je uspelo petim fantom različnih starosti. Najdlje in najbolj uspešno je opravil nalogo po »polževo » Jan Hvalc  z najpočasnejšim  časom od   3 minute in 51 sekund.

Jan Hvalc, zmagovalec Polževe dirke

Vsakemu ki je dal svoj prispevek k temu projektu in dodatni popularizaciji  kolesarstva v Celju hvala  za to nesebično početje.   Celje živi, živite tudi vi z njim in zanj.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč