Dogodki in prireditveFilatelijaKulturaSlovenijaVeč

Ob 200 letnici rojstva in 150 obletnici smrti: Blaž Kocen, znamenit geograf in kartograf na jubilejni poštni znamki

Šentjurska občina na svoji spletni strani sporoča,  da ob 200. letnici rojstva znamenitega geografa in kartografa, očeta šolskega atlasa v nekdanji monarhiji Blaža Kocena pripravlja več dogodkov v počastitev spomina na lik in delo znamenitega rojaka. Ta se je  namreč  rodil  pred natanko 200 leti 24. januarja  v  bližnjem Hotunju pri Ponikvi.  Ob tem pomembnem datumu  je 29. januarja bo Pošta Slovenije izdala tudi priložnostno poštno znamko.

Kdo je Blaž Kocen?

Blaž Kocen se je rodil 28. januarja 1821 na Hotunju pri Ponikvi. Po zgledu Slomška je postal duhovnik, vendar sta ga sredi 19. stoletja premamila učiteljski poklic in geografija. Njegov glavni cilj je bil z novimi in boljšimi učili narediti pouk geografije čim bolj nazoren. Služboval je v Celju, Ljubljani, Gorici in nazadnje ter najdlje v Olomoucu na Moravskem. V Gorici je kmalu zaslovel s svojim prvim geografskim učbenikom, ki mu je kmalu dodal nove ter začel izdajati tudi namizne in stenske zemljevide. Krona njegovega dela pa so bili prej omenjeni šolski atlasi, ki so kmalu postali najbolj priljubljeni v tedanji monarhiji.

Postavili so standarde, ki so se uveljavili v širšem mednarodnem prostoru in uveljavili Kozennatlas kot eno najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na področju šolske geografije. Šolski atlasi, po katerih je najbolj znan, izhajajo že natanko 160 let, kar je svojevrsten svetovni rekord. Njegovi šolski atlasi so doživeli skoraj 300 izdaj in ponatisov ter so jih uporabljali v kar 18 današnjih državah.

Njegovo šibko zdravje  in čezmerna marljivost sta ga  pripeljala do njegove zgodnje upokojitve ter prav tako prezgodnje smrti  29. maja 1871 na Dunaju.

Marsikatero slovensko mesto ima ali bi moglo imeti kakšen objekt, prostor ali ulico z njegovim imenom. Tudi na takšen način se  lahko ohranja  in neguje spomin na tako pomembna imena iz preteklosti slovenskega naroda in vseh,  ki koreninimo tukaj. Za Celje zagotovo vem da ima ulico z njegovim imenom.  Tukaj je treba omeniti pomemben prispevek Rožleta Bratca Mrvarja, ki je imel delo in življenje Kocena za diplomsko nalogo, čeprav se tukaj ni ustavil. Vsi ki želimo kar koli zvedeti o Blažu Kocenu, se zagotovo lahko  zatečemo po pomoč k gospodu Bratcu Mrvarju. Hvala mu. 

Kako do poštne znamke in kateri dogodki sledijo v času ki prihaja?

Pošta Slovenije jev  petek, 29. januarja izdala priložnostno poštno znamko v seriji Znamenite osebnosti, s katero  obeležuje  200 let rojstva geografa in kartografa Blaža Kocena. Nominalna vrednost znamke bo 0,82 EUR. Znamko je oblikoval Borut Bončina, izšla bo v poli 25 znamk in nakladi 40.000 znamk. Pošta bo izdala tudi ovitek prvega dne in žig prvega dne, ki bo v uporabi na pošti 3232 Ponikva. Znamka bo v prodaji do 29. januarja 2022.

V času ki je pred nami se bodo zagotovo zvrstili posamezni dogodki povezanimi z temi  pomembnimi datumi. Izvedba posameznih  dogodkov,  kot so priložnostna razstava, simpozij v Ljubljani, tradicionalna Kocenova sobota na Ponikvi in številne druge aktivnosti, se bodo v nadaljevanju leta izvajale glede na epidemiološke razmere in predpisane ukrepe.  O teh dogodkih bodo  pravočasno obveščali in podali zainteresirani javnosti.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč