Vir: Avaz.ba
EvropaPolitika

Na tisoče demonstrantov na ruskih ulicah

Na tisoče protestnikov je v nedeljo na ulice številnih ruskih mest protestiralo zaradi aretacije opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, poroča Anatolija.

Zbori protestnikov so bili organizirani v številnih ruskih mestih, vključno z Moskvo in Sankt Peterburgom. 

Vir: Avaz.ba

Prepovedana je tudi prodaja alkoholnih pijač

V več mestih so se že začeli spopadi med protestniki in policijo, na desetine izgrednikov pa je bilo odvzetih prostost. Večino glavnih cest v osrednjih delih mest blokirajo policijske barikade, restavracije in kavarne so zaprte, danes pa je v številnih mestnih središčih prepovedana prodaja alkoholnih pijač.

To so protesti, kakršni so bili na povabilo Navalnyja v Rusiji 23. januarja, ko je bilo pridržanih približno 4000 ljudi. Ministrstvo za notranje zadeve je ocenilo, da so protesti nezakoniti, in Ruse pozvalo, naj se takšnih provokacij ne udeležujejo.

Aretiran je bil, ko se je vrnil v Moskvo

Po okrevanju po zastrupitvi v Nemčiji je bil Navalny, aretiran v Moskvi po vrnitvi v državo 17. januarja. Ruske oblasti trdijo, da je kršil pogojni izpust iz sodbe o pranju denarja iz leta 2014, za katero Navalny meni, da je politično motivirana.

Manj kot 25 ur po vrnitvi v Rusijo je sodišče v Moskvi odredilo Navalnyju 30 dni pripora, pridržan pa je v znamenitem moskovskem zaporu Matrosskaya Tishina.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa