Spletne goljufije spet na "meniju" (FOTO: Shutterstock)
Črna kronikaEvropaLokalnoosveščanje potrošnikovSlovenija

Novo leto nove zvijače-pazite se lažnih sporočil različnih bank !

Policija  sporoča da so  bili  v zadnjih dneh  na območju Policijske uprave Celje znova obveščeni o povečanem številu lažnih sporočil v imenu različnih bank, ki so jih občani prejeli ne elektronske naslove.

 

V sporočilih se pošiljatelji izdajajo kot pošiljatelji banke ali druge zunanje institucije in prejemnike sporočil vodijo na lažno spletno stran. V sporočilih običajno napišejo, da je kartica prejemnika blokirana, da gre za izboljšanje varnostnih ukrepov in drugo.  Od prejemnikov zahtevajo obvezno potrditev ali aktivacijo z vnosom osebnih in kartičnih podatkov.

 

Tako pridobljene podatke nato zlorabijo za izvajanje nepooblaščenih plačil predvsem na tujih spletnih straneh. Če ste med tistimi, ki so prejeli takšno sporočilo na elektronsko pošto, ne odprite povezave v sporočilu. Sporočilo takoj zbrišite. Če  pa ste v lažno spletno banko že vnesli svoje identifikacijske podatke, nemudoma kontaktirajte kontaktni center banke ali vašega osebnega bančnika in kartico blokirajte.

Pozornost  mora ostati na višku.  Ob zlorabi ki se zgodijo  bo bolela glava predvsem lastnika računa in telefona. Izognite se temu tako da ne reagirate.

Vane T.  Costa

Vir: puc

FOTO: Shutterstock

Mogoče vam bo všeč