Daniel Voda, tiskovni predstavnik vlade Moldavije (Foto: Unian)
EvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Novo krizno žarišče?-Pridnestrje zaprosilo za zaščito Rusije: Kišinjev se je že odzval?

Unian poroča  da Moldavske oblasti zagotavljajo, da ta in takšen  dogodek sploh ni vreden odmevnih  naslovov v virih novic. Moldavske oblasti ne vidijo nevarnosti nove eskalacije in destabilizacije regije v povezavi s pozivom samooklicanega Pridnestrja Rusiji za pomoč. To je izjavil tiskovni predstavnik moldavske vlade Daniel Voda.

 

Po njegovem mnenju je “kongres poslancev”, ki so ga organizirali separatisti, poskus “histerizacije družbe” okoli “tako imenovanega dogodka v Tiraspolu” (namig na eksplozije v bližini “ministrstva za notranje zadeve Pridnestrja” leta 2022), ki so ga načrtovali »tisti, ki so levo od Dnestra in Kremlja«.

“Ne vidimo nevarnosti destabilizacije. Zelo pozorno opazujemo in ponavljamo, da si tudi ta regija želi miru in varnosti. In to, kar se dogaja v Tiraspolu, je propagandni dogodek, zvijača, ki si ne zasluži neposrednega prenosa tujih novinarjev ali napetega naslovnice v novicah, «je dejal predstavnik moldavske vlade. Ali pa  na silo sprovocirati situacijo, ki ni vredna obravnave.

 

Poziv Pridnestrja(Transnistria)  Rusiji

UNIAN med drugim piše,  da je danes v Tiraspolu potekal “kongres poslancev vseh ravni” samooklicane “Pridnestrske moldavske republike”. Veliko se je govorilo o ekonomski blokadi separatistične enklave s strani Moldavije, padale so obtožbe o genocidu.

Kot rezultat kongresa je bila sprejeta resolucija, v kateri se je Pridnestrje obrnilo na Rusijo za “zaščito”. Separatisti so ob tem spomnili, da na ozemlju pod njihovim nadzorom živi več kot 200 tisoč ruskih državljanov.

Sateliti, ki so sami sebi namen. Sama Pridnestrska »republika« je pravzaprav postsocialistična na pol mafijska tvorba kjer imajo otroci nekdanjih FSB veljakov neomejeno oblast. Samo prebivalstvo izven teh mafijskih krogov pa je obstalo v 50 letih prejšnjega stoletja.  Tudi videz te same sebi namenjene »proruske« enklave je takšen kot je, pozabljen od boga in naroda. Ali bo to poziv k  zaščiti  ruske manjšine uspel? Kot kaže, vsaj za enkrat, da  ne. In hvala bogu, da je temu tako.  Da je to bolj glas vpijajočega v puščavi.

Vane T. Costa

 

Vir: unian&vtc; Foto: Unian(Kolaž unian&video)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa