GospodarstvokoronavirusKulturaSlovenijaŽivljenje

NOVO!!! Boni tudi za gostinstvo in kulturo

Vlada Republike Slovenije je sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 v vrednosti kar 243,5 milijonov evrov.

Boni tudi za gostinstvo in kulturo

Interventni zakon, ki ga je sprejela vlada, je primarno usmerjen na področje turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, kjer zagotavlja državno pomoč v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1.024 evrov na zaposlenega, povračila stroškov industriji srečanj ter denarnega povračila v višini 25 % upravičenih stroškov filmski in avdiovizualni industriji.

Uvedeni so tudi novi boni, v vrednosti 192,2 milijona evrov, namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Prejeli jih bodo vsi državljani in sicer odrasli v višini 100 evrov, mladoletne osebe pa v višini 50 evrov. Hkrati so se spremenili tudi pogoji za unovčenje lanskih turističnih bonov na način, da jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprla v letošnjem letu.

Zaradi potrebe po obvladovanju nalezljive bolezni COVID-19, je vlada sprejela predlog novega Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva z ukrepi, ki bodo omilili posledice in vpliv nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva in delovnopravnem področju. Z njim bo delo v zdravstvu bolj učinkovito, povečala pa se bo tudi dostopnost do zdravstvenih storitev in varnost pri uporabi medicinskih pripomočkov. Temeljni cilj predloga Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 je zagotavljanje finančnih sredstev v načrtovanem obsegu 1.943 milijona evrov.

Mogoče vam bo všeč