EvropaSlovenijaŠportV fokusu

Nogometna tekma z Rusijo: Kek po novem neuspehu razočaran, a tudi zadovoljen

“Rezultat ni bil dober, z odnosom in prikazanim pa sem zadovoljen,” je po porazu z 1:2 proti Rusiji v Ljudskem vrtu, ki je dve tekmi pred koncem kvalifikacij ugasnil slovenske upe o nastopu na svetovnem prvenstvu v Katarju, povedal selektor Slovenije Matjaž Kek.

“Jasno je, da si, ko izgubiš in ne izpolniš cilja, razočaran. Prehitro smo se znašli v zaostanku. Potem smo se vrnili, a so Rusi odgovorili zelo pametno in taktično dobro. Odgovorno so igrali in predvsem v drugem polčasu prekinjali našo igro. Kljub vloženi energiji in pozitivnem vzdušju, ki je vladalo na stadionu, nam ni uspelo. Čestitke Rusiji. Jasno pa je, da smo zelo razočarani,” je po četrtem porazu na osmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, po katerem se je v skupini H znašel na četrtem mestu in ostal tudi brez teoretičnih možnosti za nastop v Katarju, povedal Matjaž Kek.

“Vzdušje je bilo res dobro, v ekipi in okoli nje. Tudi fantje so med sabo ustvarili pravi odnos. Kakovost je, kakršna je. Za njo stojim. Odnos je bil pravi, rezultat pa na žalost ne,” je še dejal slovenski selektor, ki je bil kljub neuspehu na trenutke dobre volje in v svojem slogu nekajkrat nasmejal tudi prisotne novinarje.

Marsikje drugje, v preteklosti pa tudi v Sloveniji, bi bilo po novem reprezentančnem neuspehu verjetno precej drugače …

Slovenija je pod vodstvom zdajšnjega selektorja spet ostala brez velikega tekmovanja.

O čem vse je Matjaž Kek še govoril?

O razliki med porazom v Splitu in tokratnem porazu:
“Najprej je treba povedati, da kvalifikacije še niso končane. Treba je igrati za uvrstitev in točke, ki so lahko zelo pomembne za določanje bobnov za naslednje kvalifikacije. Je pa jasno, da je razlika med tekmo v Splitu in današnjo tekmo kot dan in noč. To se je videlo. Kvalifikacije smo zapravili predvsem zaradi nihanja. V določenih momentih nismo bili na pravi ravni. Kar se tiče odnosa in želje, je bilo danes okej, ampak ko izgubiš tekmo, ne moreš biti zadovoljen.”

O golih, ki jih je Rusija, podobno kot v Sočiju, Sloveniji zabila “na moč”:
“Na podoben način smo gol prejeli tudi na pomembni tekmi proti Avstriji v prejšnjih kvalifikacijah. To je tudi stvar individualne kakovosti. Včeraj na treningu smo dajali poudarek takšnim situacijam, a včasih se razplete, tako kot se je. Če mi odbijemo žogo v njihovo glavo in gre v gol. Če njihov branilec gol zabije s ’škarjicami’ …

To je cena, ki smo jo plačali. Na tej ravni se takšne napake kaznujejo. V tej fazi, v tej prvini, ki je na takšnih izenačenih tekmah pomembna, smo še vedno premalo agresivni. Jasno je, da smo se pri zadetkih Rusov slabo odzvali.”

O tem, kaj Sloveniji manjka:
“To je vprašanje, ki si ga postavljamo že od leta 2010. Rekel sem, da je pomembna kontinuiteta. Pa ne zato, ker tukaj sedim jaz, ampak v igralskem kadru, v prepoznavnosti reprezentance. Tudi pri stroki. Če bomo živeli od cikla do cikla, bo težko. Slej ko prej pa se bo zložila ena generacija. Trenutno imamo preveč mladih igralcev s premalo izkušnjami z mednarodnih tekem. To je proces, ki se tiče tudi Nogometne zveze Slovenije.

Na velika tekmovanja smo se že uvrščali in prepričan sem, da se bomo še. Z danes na jutri pa ne gre nič. Že nekaj časa nas ni bilo zraven, a treba je verjeti, delati, iskati, ne pa kazati s prstom. V teh kvalifikacijah smo videli, kako hitro se lahko zadeve obračajo na glavo. Ravno zaradi tega sem posebej razočaran.”

Benjamin Šeško je po vstopi poživil slovensko igro. FOTO: Guliverimages.

O tandemu napadalcev Benjamin Šeško – Andraž Šporar:
“Vprašanje o dveh napadalcih in sistemu 4-4-2 me muči že nekaj časa. Na tej akciji je bila pripravljenost posameznih igralcev na višji ravni kot na prejšnji. Jasno je, da je imel Andraž težave s poškodbo in je bil na meji. Pri Benjaminu je treba vztrajati in mu dati podporo tudi takrat, ko mu ne gre. Imel je obilo težav, na kar smo danes pozabili. Vsi so šli na glavo. Je pa treba tudi tvegati.

Poznalo se je, da nam je danes manjkal Petar Stojanović, ki bi ustvarjal pritisk. Po hitrem zaostanku z 0:2 smo se morali odpreti, zato smo bili v obrambi, predvsem v drugem polčasu, na prepihu. Škoda, da so se nekatere žoge njim odbijale, nam pa ne. Mogoče smo plačali davek za slab odnos v preteklosti.”

O vzdušju v Ljudskem vrtu:
“Ne gre za Stožice ali Ljudski vrt. Podpora je taka, kot je odnos. Zato so nas navijači spodbujali, tudi ko smo zaostajali z 0:2. Igralci so videli, da je bilo drugače. Treba je ustvariti kult okoli reprezentance, ki je v preteklosti že razveseljevala vso državo. Zdaj smo v minusu, ampak treba je iti optimistično naprej. To, kje bomo igrali, pa je vprašanje za nekoga drugega.

Ne bi bil objektiven, če bi govoril o Ljudskem vrtu. Lahko pa rečem, da smo se tudi na zadnji tekmi v Stožicah, ki smo jo proti Malti odigrali slabo, počutili dobro. Če imamo možnost, če bomo dovolj pametni, lahko to z lahkoto razdelimo. Ni pomembno, kje se igra. Važno je samo, da se igra. Da se reprezentanci pomaga, ko si to zasluži. In seveda tudi sprejeti kritiko, ko je obratno.”

O tem, kdaj bo Slovenija dočakala kontinuiteto:
“Kar se tiče števila nastopov in starosti igralcev, ni dosti filozofije. Če bi imel odgovor na to vprašanje, bi bil najbolj zadovoljen. Naša želja je, da bi Slovenija spet igrala na velikem tekmovanju. Če ti ne uspe, je jasno, kdo je odgovoren. Selektor. Tukaj se ni dosti za pogovarjati. Preveč je bilo nihanja v vseh pogledih. Pri izboru igralcev, sistemov, postavitev …

Prehitro nam odpadajo igralci, že dolgo časa se mučimo, da bi stvari standardizirali. Danes smo po dolgem času zaigrali z enako enajsterico kot tekmo pred tem. Če bi dobil odgovor na to vprašanje, bi bil veliko bolj miren. To me žre. Razočaranje je iz tekme v tekmo večje. Iz cikla v cikel iščemo vzroke. Igrišče pa na koncu vedno da edini pravilen odgovor.”

vir: https://sportklub.n1info.si/video/kek-po-novem-neuspehu-razocaran-a-tudi-zadovoljen/

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa