Vir: Avaz.ba
Evropakoronavirus

Nemška vlada se je danes odločila za “lockdown”

Predstavniki zvezne in deželne vlade so se na današnjem sestanku dogovorili o uvedbi dodatnih, strožjih ukrepov zapiranja, vključno z zaprtjem maloprodaje z nekaterimi izjemami.

V skladu z dokumentom zvezne vlade, katerega vsebino je po srečanju po srečanju predstavila kanclerka Angela Merkel , bo od srede, 16. decembra do 10. januarja, delovanje trgovin prepovedano, z izjemo trgovin in lekarn.

Delo bo dovoljeno v bankah, poštah in bencinskih črpalkah. Hkrati bo ukinjena obveznost obiskovanja pouka v šolah, ki priporočajo podaljšanje zimskih šolskih počitnic do 10. januarja. Zapirajo se tudi vrtci, vendar imajo starši pravico do izrabe plačanega letnega dopusta v času zaklepanja, da lahko skrbijo za svoje otroke.

Novi strožji ukrepi vključujejo prepoved frizerjev in masažnih salonov.

“Nujno moramo nekaj storiti glede eksponentne rasti okužb s covidom,” je dejala Merklova.

Nadaljnji ukrepi vključujejo prepoved javnih shodov za silvestrovo, v zasebnem krogu pa bodo dovoljena zborovanja do 5 ljudi, brez otrok, ki bodo olajšana le za božični večer, božič in Štefanovo. Delodajalcem svetujejo, naj poskušajo čim bolj organizirati delo od doma.

Uporaba pirotehnike za novo leto je prepovedana, uživanje alkohola na javnih mestih pa je prepovedana v celotnem obdobju zaklepanja.

Verski shodi niso prepovedani, vendar pod pogojem, da se upoštevajo higienski ukrepi. Prepovedano je samo zborovsko petje pri maši in drugih praznovanjih.

Zvezna vlada pojasnjuje, da so potrebni novi ukrepi, ker prejšnji niso dali rezultatov.

Cilj današnjega srečanja kanclerke Angele Merkel in premierke zveznih provinc je bil uskladiti ukrepe na zvezni ravni, saj se želijo izogniti pretiranim razlikam v ukrepih med posameznimi provincami.

Avtor:L.S.

Povzeto po: Jutranji.hr

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa