Annalena Bärbock, nemška zunanja ministrica(Foto: unian)
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Napačen trenutek za sporočanje: »Zaloge so izčrpane-Nemčija ni pripravljena izročiti svojih sistemov Patriot v Ukrajino«

V Berlinu pravijo, da moramo sisteme zračne obrambe za Ukrajino iskati drugje, ali drugače  čeprav to ne povedo, notranjepolitična nesoglasja načenjajo enotnega stališča do Ukrajinskega vprašanja.

Nemčija je “skoraj izčrpala” svoje zaloge sistemov Patriot in jih zato ne more zagotoviti Ukrajini. Zdaj partnerske države ugotavljajo, kje bi še lahko dobile sisteme zračne obrambe za Ukrajino, je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Bärbock.

Po njenih besedah ​​želi Rusija “bombardirati” Harkov, zato morajo partnerji narediti več za podporo Ukrajini. Da bi ugotovili, kje je mogoče hitro dostaviti sisteme zračne obrambe v Ukrajino, je potreben pregled vseh sistemov Patriot v Evropi in svetu, pravi Bärbock.  V prevodu  to pomeni taktiziranje s pomočjo Ukrajini , ki pa lahko pripelje do bistvenega poslabšanja položaja  Ukrajine, posledično slabšanje položajev, daljšanje neenakopravnega stanja na bojiščih  ter slabitve do te mere  da pride do popuščanja obrambe in opogumljanje agresorja.  Če se tega ne zavedajo v Nemčiji in kje drugje so potem slabi strategi, analitiki ter  se ne zavedajo  kaj to prinese lastnim državljanom v obdobju, ki je lahko negotovo tudi za njene državljane.

“Na žalost je zaloga naših lastnih sistemov Patriot zdaj skoraj izčrpana. Upam, da bomo lahko objavili dodatne informacije na srečanju zunanjih ministrov G7,” je nemška publikacija N-TV citirala Bärbockovo. Naj omenimo, da bo naslednji tovrstni vrh potekal 17. in 19. aprila v Italiji.

 

Ruski napadi na Harkov

Kot je zapisano v  UNIAN-u, je Rusija v primerjavi z zimskim obdobjem 2022-2023 spremenila svojo taktiko napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Zdaj ruski okupatorji uporabljajo precizne rakete za uničenje elektrarn v manj zaščitenih regijah kot Kijev, ki ima enega najboljših sistemov zračne obrambe v državi.

Eden od glavnih ciljev agresorja je bil Harkov, ki je v dosegu balističnih raket – sestreliti jih lahko le določeni sistemi protizračne obrambe, zlasti patriot. Rusi tudi naključno bombardirajo mesto. Verjetno želijo Rusi narediti drugo največje mesto v Ukrajini preprosto neprimerno za bivanje.

Časa za »cincanje« zaveznikov Ukrajine ni veliko, še manj pa za preudarne, pravilne in strateško primerne odločitve glede  skorajšnje pomoči  Ukrajine in posledično Evropi sami. Grožnja je realna za vse, tako kot je potreba po nujni pomoči Ukrajini.

Kdo bi dovolj drzen in pravočasen?

Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa