PU Celje
Črna kronikačrna kronikaLokalnoSlovenijaV fokusu

Na račun nemočnih »debelil« svoj račun: »Odgovorna oseba zasebnega zavoda, kjer nudijo storitve osebne asistence, ogoljufala več oseb, ki ne morejo sami skrbeti zase«

Iz PU  Celje sporočajo,  da so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje  zaključili preiskavo suma storitve več kaznivih dejanj storjenih pri izvajanju storitve osebne asistence.

Kaznivih dejanj je osumljena odgovorna oseba zasebnega zavoda s sedežem na območju Policijske uprave Celje, ki je izvajalec storitev osebne asistence invalidnim osebam.

Foto: iStock

Osumljeni je za storitve osebne asistence, ki niso bile opravljene, v obdobju od julija 2020 do julija 2022, izdajal račune Ministrstvu za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti na način, kot da so storitve osebne asistence bile opravljene.  Zato, da je zasebni zavod prejel plačilo, je osumljeni ponaredil dnevnike dela in opise opravljenih storitev (priloge izdanih računov), na podlagi česar je ministrstvo zasebnemu zavodu plačalo storitve osebne asistence v skupnem obsegu 7.634 ur.

Osumljeni je z opisanim ravnanjem v dveh letih neposredno oškodoval osemnajst upravičencev, ki ne zmorejo sami skrbeti zase, pač pa za neodvisno in bolj kakovostno življenje, potrebujejo pomoč. Na ta način je zasebnemu zavodu pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 102.000 €.

V preiskavi so prav tako ugotovili, da osumljeni predstavnik zasebnega zavoda več kot tridesetim zaposlenim delavcem – osebnim asistentom, od decembra 2022 več ni izplačal plač in zanje finančni upravi ni poravnal prispevkov za socialno varnost, s čimer je zaposlene v zasebnem zavodu oškodoval za dobrih 28.000 €.

Z opisanimi ravnanji je osumljeni izpolnil zakonske znake kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev. To pa da so »spali« na delovnem mestu tisti, ki so odgovorni za nadzor nakazanega denarja temu zavodu pa se ne omenja.  Vmes je »posegla« korona in je še lažje zakamufliral nečednosti in brezsrčnost. Takšni »zavodi« ne bi smeli opravljati tovrstne storitve. Ne smo začasno ampak za vselej.

Vmes se bo procesno »nategovanje« vleklo  še kakšno leto ali dve, vmes pa bodo oškodovanci  še naprej oškodovani. Kršilci sankcionirani  pa bog ve kdaj!!?

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč