Vir: Gov.si
koronavirusLokalnoPolitikaSlovenijaZdravje

Na neformalni videokonferenci ministrov za zdravje EU o cepljenju proti koronavirusu

Predsednik vlade Janez Janša se je v funkciji zdravstvenega ministra danes udeležil neformalne videokonference ministrov za zdravje EU. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj glede sistema spremljanja cepljenja, kaj smo se naučili v prvih dneh cepljenja in izmenjavi stališč glede trenutnih in načrtovanih pogodb za dodatne odmerke cepiv.

Predsednik vlade Janez Janša je v svojem nastopu poročal o stanju cepiv in poteku cepljenja v Sloveniji in se zavzel za okrepitev naporov EU za pospešitev cepljenja. V Sloveniji podpiramo rešitve, ki bodo pospešile proizvodnjo cepiv, ki so na tržišču že odobrena. Istočasno je pomembno, da zagotovimo čimprejšnjo odobritev cepiv ostalih proizvajalcev, ki zagotavljajo varna in učinkovita cepiva. Predsednik vlade je izpostavil, da moramo na podlagi dosedanjih izkušenj že sedaj razmisliti o potrebnih ukrepih za boljšo pripravljenost v prihodnje. Zato je predlagal povečanje proizvodnih kapacitet na ozemlju EU.

Udeleženci konference so se strinjali o smotrnosti nadaljnjega skupnega pristopa in solidarnosti, ki edina omogočata učinkovit spopad s pandemijo. Pozdravili in podprli so aktivnosti Komisije, Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter Evropske agencije za zdravila (EMA). Izpostavljena je bila potrebnost nadaljnjega ažurnega in transparentnega medsebojnega obveščanja. Vsi pa so tudi poudarili nujnost aktivnega skupnega komuniciranja, da bi povečali zaupanje v cepiva in okrepiti zavedanje, da so bila zagotovljena varna in učinkovita cepiva za vse državljane EU.

Gov.si

Mogoče vam bo všeč