Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijazanimivo

Na Krekovem trgu v Celju razstava o Jožetu Plečniku in njegovem delu v Pragi

Od danes naprej na Krekovem trgu od danes stoji panojska razstava o priznanem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku in njegovem delovanju v češki prestolnici Pragi.

Razstava, ki so soorganizirajo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani, Uprava Praškega gradu, Kabinet predsednika Češke republike ter Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, bo na ogled en mesec,  do 22. februarja 2021.

Avtor razstave je profesor Vladimír Šlapeta, grafično jo je pripravil Ondřej Grygar, prevedla pa Tatjana Jamnik.

Ob postavitvi razstave Jože Plečnik in Praga, ki bo na Krekovem trgu v Celju na ogled  cel  mesec , je Celje danes obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji Nj. Eks. Juraj Chmiel.

Jože Plečnik in njegova prisotnost v Pragi

Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega v četrti Vinohrady pa tudi kot profesor na praški Umetno-obrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava na prostem na Krekovem trgu. Razstava, umeščena na 22 panojih, predstavlja najpomembnejše trenutke tega poglavja. Na začetku nas spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911.

Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih. Pozornost namenjamo tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa nas spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

Razstava je že bila na ogled v Ljubljani, zdaj pa imamo priložnost, da izjemno Plečnikovo delo pa čeprav samo na fotografijah občudujemo tudi v Celju. Kar se del v pragi tiče to lahko videti na tej panojski razstavi. So pa tudi objekti v Celju, ki jih je Plečnik zasnoval. O tem pa kdaj drugič. V naslednjem mesecu imate enkratno priložnost si ogledati razstavo zanalašč ali mimogrede. 

Lahko združite z sprehodom in plemenitenjem prostega časa z pomembnimi in poučnimi, in seveda z izjemnimi kulturnimi vsebinami.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč