Jevgenij Prigožin-Wagner(foto: Komersant)
EvropaSvetvojna območja

Evropska unija uvedla sankcije proti ZVD “Wagner” in še enemu podjetju “Putinov kuhar”

Prigožinovi plačanci so bili obtoženi podpiranja dejanj, usmerjenih proti suverenosti Ukrajine, in napadov na mesta.

Evropska unija je danes,  13. aprila 2023,  uvedla sankcije proti dvema organizacijama-družbama  Jevgenija Prigožina. Govorimo o zasebni vojaški družbi “Wagner” in medijske družbe RIA FAN.

“Wagnerjeva ZVD je vodila napade na ukrajinski mesti Soledar in Bakhmut januarja 2023 in je dejavno vpletena v agresorsko vojno Rusije proti Ukrajini,” piše v ustreznem dokumentu EU.

Opozarja se, da so “wagnerjevci” odgovorni za podpiranje dejanj, katerih cilj je spodkopavanje ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine.

Na seznamu sankcij je bilo tudi drugo podjetje “Putinov kuhar” – RIA FAN, ki izvaja propagandne dejavnosti in se ukvarja  produciranjem dezinformacij.

RIA FAN ali »Putinov kuhar«,  je del medijske skupine Patriot, ruske medijske organizacije,  katere skrbniški odbor vodi Jevgenij Prigožin. RIA FAN se ukvarja s provladno propagando  in dezinformacijami o ruski agresorski  vojni proti Ukrajini,” piše v dokumentu.

Sankcije proti ZVD “Wagner

Ministrstvo za finance ZDA je 26. januarja uvedlo sankcije proti ZVD Wagner in številnim ruskim uradnikom, povezanim z zasebnim vojaškim podjetjem.

 

Opozoriti je treba na to, da je Washington Zasebno vojaško družbo(podjetje)  prepoznal in  priznal kot mednarodno kriminalno organizacijo in uvedel sankcije za ključne posameznike in strukture, ki so povezane s plačanci.

vir:unian.ua@vtc

foto: Komersant

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa