Vir: https://pixabay.com/photos/flames-fire-woman-inflamed-light-2765680/
Slovenijazgodovina

Mitja Ribičič je eksekutor, ki je izvensodno pospravil 28-letno Amalijo

Po pričevanju moje pokojne babice je bil prav Mitja Ribičič tisti eksekutor, ki je izvensodno pospravil njeno 28letno sestro Amalijo,” mi zaupa kolega tviteraš, ki ob pričujoči pretresljivi izpovedi ne želi javno izpostavljati svojega imena in priimka.

Na moje vprašanje, zakaj so komunisti brutalno pokončali mlado Amalijo, sestro njegove babice in teto njegove mame, pojasni: Ker je med vojno hodila z nemškim uradnikom – so imeli upravno enoto spodaj v hiši, ni bil SS. Babi je rekla, da je bil dober, lep in preprost fant s Koroške. Se je naučil slovensko. Po vojni so Nemci šli – je hotel, da gre Amalija z njim, pa je ostala raje doma. 

Škoda, da babi od 2014 ni več, marsikaj bi lahko povedala o letu 1945  Njenega moža so zaprli potem, ko so opravili nacionalizacijo in se ni strinjal, da so mu vzeli premoženje. Babi je ostala sama s štirimi hčerami, brez sredstev za preživljanje in je šivala za komunistične ‘gospe’, da so preživele. Zaprt je bil dvakrat po par let in je od živcev dobil sladkorno. Ker je niso zdravili, je dobil gangreno in so mu nogo morali odrezati. Umrl je star 59, leta 1972. Se ga bežno spominjam. 

Vir: https://pixabay.com/photos/flames-fire-woman-inflamed-light-2765680/

Moj dedek, mož od babi, je bil od 1941 v partizanih – ker so ga vpoklicali v nemško vojsko in je ušel na poti na zbirno mesto, ni pa bil komunistDve trgovini je imel pred vojno in cel kup zemlje in še par hiš. Vse so jim pobrali po vojni, njega pa zaprli leta 1946 po nacionalizaciji. 

Babi je bila pred vojno gospa, potem pa je ostala sama s štirimi hčeramiMoja mami je bila dojenčekOstale so v delu ene od hiš v mestu, zadaj je imela malo vrta za zelenjavo. V hišo so jim prisilno naselili najemnike’. Vse so jim pobrali komunisti. 

Po osamosvojitvi so dobili del premoženja nazaj v naravi in nekaj obveznic od SLOdržave.  

Sestre od babi, Amalije, nikoli niso rehabilitirali. Na grob niso smeli napisati njenega imenaO teh stvareh se ni smelo govoriti.

Ustrelili so jo. 

RIP, Amalija.

Mitja Ribičič; vir: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mitja_Ribi%C4%8Di%C4%8D_1942.jpg

Vir: Dosje

Avtor: Mojca Vočka

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija