Foto: MFA Ethiopia
SlovenijaTwitter noviceZunanja politika

Ministrica Fajon v Etiopiji o krepitvi sodelovanja in odprtju slovenskega veleposlaništva. Slovenija kmalu koordinatorka za neuvrščene za Evropo

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na obisku v Adis Abebi, kjer jo je gostil zunanji minister Etiopije Demeke Mekonnen Hassen. To je prvi obisk na ravni zunanjih ministrov in pomemben korak pri krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Etiopijo, tudi v luči skorajšnjega odprtja slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi.

Upam si trditi  z dokajšnjo mero gotovosti, da nobena od nekdanjih republik nekdanje države nima veleposlaništvo v Adis Abebi, razen če to ni  Srbija, ki je »podedovala« nekaj »pomembnih« diplomatskih  točk na svetovnem zemljevidu.

“Čeprav sta Slovenija in Etiopija vzpostavili diplomatske odnose že pred 31 leti, sem prva slovenska zunanja ministrica, ki je na obisku v Adis Abebi. Želim si, da bi državi okrepili dvostransko sodelovanje, kar je tudi eden od razlogov za odprtje slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi. Poleg tega ima Etiopija pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti v regiji,” je v pogovoru z ministrom Mekonnenom Hassenom poudarila ministrica Fajon.

Razen tega da sta v stalnem tlečem konfliktu glede Tigreje. Obe državi, ki sta šli narazen 1991 de iure in 1993 de facto, imata enake težave glede spopadov in nerazumevanju med nekoč pretežno krščanske vernike in naraščajočim odstotkom muslimanov. Revščina je tukaj povsem doma in jo poskušajo reševati le  s pomočjo programov UN.

Ministrica Fajon je vsem sogovornikom predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo 20. in 21. aprila 2023 v Sloveniji, in diplomatsko konferenco za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj, ki jo gosti Slovenija med 15. in 26. majem 2023. Če bo sprejeta, bo to prva večja mednarodna pogodba na področju mednarodnega kazenskega prava po sprejetju Rimskega statuta.

Tale proafriška diplomacija pomeni lahko dvoje: Da pod njenim vodenjem diplomacije Slovenija postaja marginalka  v vključenosti Slovenije glede reševanja problemov in izzivov  na evropskih tleh, ali pa je  pogruntavščina »neuvrščene«  politike, ki jo želi aktualna ministrica  potisniti v prvi plan kot njen pečat  in prispevek in dobra kamuflaža za siceršnji neuspeh. Dve dami iz hrama demokracije sta  nekaj dni prej  malo južneje od Adis Abebe, v raztrganih kavbojkah že utirale pot slovenski novi usmeritvi in še bolj  blamastičnem »žicanju« za glasove pri kandidaturi Slovenije za nestalno članico v varnostnem svetu UN.  V tej smeri, vsaj kar se oblačilne usmeritve, deluje tudi zunanja ministrica ko na pogovorih  skupaj s spremstvom in gostitelji  debatira kar v supergah. Misli da je Bill Gates, je pa zaenkrat  Bilka Gejtova, slaba vzhodno-evropska izvedba.

Tanja Fajon alias Bilka Gejtova na obisku v Etiopiji

 

Predpostavljam, da je dovolj  afriške diplomacije in lastne promocije, ki nič kaj ne prinese državi razen konkretne cifre pri proračunskih stroških.

In še enkrat, diplomacija ki temelji na stikih  z ex you državah, polnih ne pozdravljenih travm in afriških  revnih držav, morda ima  neko kurtoazno noto in nič vsebinskega učinka na izboljšanje ugleda Slovenije na zunanje  političnem parketu, je slaba diplomacija in posledično temu tudi slaba ministrica ki vodi resor.

Ali je to vse kar ponuja?

Vane T. Costa

Foto: MFA Ethiopia/twitter

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija