Vir: Gov.si
GospodarstvoPolitikaSlovenija

Minister Šircelj na letni tiskovni konferenci Evropske investicijske banke

Minister za finance mag. Andrej Šircelj se je na povabilo podpredsednice Evropske investicijske banke (EIB) Lilyane Pavlove udeležil redne letne tiskovne konference o rezultatih EIB za leto 2020 v Sloveniji.

Tiskovna konferenca EIB postaja že stalnica in pripomore k boljšemu razumevanju delovanja EIB v Evropski uniji in Sloveniji. Minister je uvodoma izpostavil dobro sodelovanje Slovenije in EIB.

V nadaljevanju se je minister osredotočil na predstavitev delovanja Vlade Republike Slovenije na področju investicij ter na možnosti prihodnjega sodelovanja med EIB in Republiko Slovenijo.

“Vlada se je na pandemijo Covid-19 odzvala odločno in hitro. Sprejetih je bilo že osem paketov pomoči za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. S proti koronskimi ukrepi smo zagotovili relativno majhen upad zaposlenosti in obstoj številnih podjetij na trgu,” je dejal mag. Šircelj in dodal, da bo okrevanje dolgoročen proces in da bo postopno opuščanje nujnih ukrepov odvisno predvsem od razvoja razmer v zvezi s pandemijo.

“Naš cilj je preprečiti, da bi kriza, ki jo je povzročila pandemija, prerasla v splošno gospodarsko krizo. Zato že pripravljamo izhodno strategijo, ki bo temeljila na premišljenih investicijskih vlaganjih. Z izhodno strategijo bomo zagotovili dodaten impulz, da bo poleg okrevanja gospodarstvo doseglo večjo konkurenčno raven. To se bo uresničilo v večji rasti, razvoju in posledično večji blaginji ljudi. S tem bomo omogočili ponovni zagon slovenskega gospodarstva ter sledili postavljenim ciljem, ki smo si jih zastavili v EU. To je prehod v zeleno gospodarstvo ter digitalni prehod,” je bil jasen minister.

“Prometna infrastruktura je eno ključnih naložbenih področij. Tukaj se bomo osredotočili na trajnostne in učinkovite projekte, zlasti v železniškem in cestnem prometu. Zagotoviti moramo tudi okrepljeno pokritost in ustreznost sistemov zdravstvenega in socialnega varstva, ki so se med pandemijo izkazali kot ključni,” je pojasnil minister, ki je poudaril, da pri določanju strategije za izhod iz krize ne smemo pozabiti na mala in srednja podjetja, ki predstavljajo velik del slovenskega gospodarstva. “Ker so podjetja za preživetje v tej krizi porabila precejšen del rezerv, je za njihov ponovni zagon nujno zagotoviti ugodne vire financiranja, tako za financiranje poslovanja, še zlasti pa za zagon novega investicijskega cikla,” je dodal minister za finance, ki je v zaključnem delu pojasnil, da od EIB pričakujemo, da bo tudi v prihodnje nadaljevala uspešno sodelovanje s slovensko razvojno banko SID, Slovenskim podjetniškim skladom in ostalimi finančnimi posredniki.

Avtor: Gov.si

Mogoče vam bo všeč