Minister za Zdravje Janez Poklukar(Foto UKOM)
koronavirusSlovenijaZdravje

Minister Poklukar: Omikron bo preizkušnja za celotno družbo. In za prenapete in razgrete odnose. Popuščanja ne sme biti.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec.

 

Minister Poklukar je najprej orisal trenutne epidemiološke razmere v državi. V teh dneh je opazna strma rast okužb z omikronom in najverjetneje danes ta različica koronavirusa že prevladuje. V bolnišnicah se zdravi ena oseba, okužena z omikronom. Danes zjutraj je bilo v enotah intenzivne terapije 160 hospitaliziranih, od tega jih je 120 na respiratorjih, tri osebe, stare 42, 48 in 58 let, pa potrebujejo zunajtelesni obtok (ECMO). Med covid pacienti v intenzivni terapiji je kar 86 odstotkov necepljenih, na navadnih oddelkih pa 78. Na covid oddelkih so tudi štirje otroci, 6 porodnic (4 na intenzivni negi).

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je povedal, da se je omikron v Sloveniji prvič pojavil v novembra. Strokovnjaki pa  pričakujejo, da bo omikron do konca tedna postal najbolj pogosta virusna varianta, ki jo bomo srečali. Samo v torkovih analiziranih vzorcih so namreč to različico potrdili v kar 67 odstotkih. Opozoril je tudi, da se nam lahko v prihodnjem mesecu zgodi zaprtje javnega življenja zaradi ogromnega števila karanten, ki bodo posledica hitrega širjenja okužb.

V 5. val vstopamo z močno obremenjenimi bolnišnicami

Foto REUERS

 

V 4. valu je bilo odprtih 15 COVID bolnišnic, ob postopnem upadanju smo zaprli tri bolnišnice (Topolšica, Sežana in Trbovlje). Kapacitete prilagajamo tedensko, trikrat tedensko poteka koordinacija vseh bolnišnic. Vsa ta prerazporejanja izvajamo, da lahko v največji  možni meri izvajamo čim več nenujnih posegov, je dejal minister in dodal, številke potrjenih primerov, ki jih spremljamo te dni, niso spodbudne, so pa do določene mere pričakovane. O tej različici virusa se stroka uči sproti. Delno sicer pomirjajo izsledki vedno več študij, ki kažejo, da je potek bolezni pri različici omikron blažji. »Vendar pa je tisto, kar me kot ministra za zdravje najbolj skrbi«, je nadaljeval »da vstopajo slovenske bolnišnice v val, ki ga povzroča različica omikron, močno obremenjene.«

Minister Poklukar je na novinarski konferenci na celotno dejavnost kritične infrastrukture, pa tudi gospodarstvo in ostalo družbo naslovil poziv, naj delo, procese in življenje nujno organizirajo tako, tako, da se bodo naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki med sabo ne bodo imele stikov. Poudaril je, da je to edini način, da preprečimo nenadno zaustavitev določenih dejavnosti zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno. Lahko se zgodi, po prvih projekcijah, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev.

Ni opravičila za verbalno in fizično nasilje nad zdravstvenimi delavci in strokovnjaki

Ob koncu novinarske konference se je minister opredelil tudi do verbalnega in fizičnega nasilja nad zdravstvenimi delavci ter strokovnjaki, ki se javno izpostavijo glede varnosti cepljenja. »V zdravstvu težko razumemo, kako lahko kdorkoli pomisli, da bi vam zdravstveni delavci želeli škodovati, vas ogrožati ali celo zastrupljati. Vedno smo tukaj za vas, da vam pomagamo, da vas zdravimo in da rešujemo vaša življenja. Morda lahko še razumemo, da smo pandemsko izčrpani, da imamo vsega včasih dovolj, da se nam ne ljubi več slediti ukrepom. Toda to nikakor ne more biti opravičilo za verbalno in fizično nasilje. Zato tudi javno izražam podporo in stopam na stran vseh žrtev nasilja. V imenu zdravstva sporočam, da nasilja ne bomo tolerirali. Verjamem, da smo kot družba na tej točki enotni in da se enotno ograjujemo od takšnih dejanj.«

 

In ni opravičila za nobenega nasprotnika cepljenja in neupoštevanja ukrepov. Popuščanje izzove verižno reakcijo in se prenese na vse ki ne želijo sebi in bližnjim dobro. Če je kdaj potreben razum, je to sedaj. Plodno polje za vse samovšečneže in vse druge oblike egocentrizma bo v bodoče v nešteto drugih situacijah. Danes in jutri, tudi pojutrišnjem ne. Morda še pol leta ne. Nadzorujte se. In preživeli boste.

 

Vane T. Costa

 

Vir in foto: UKOM

 

Mogoče vam bo všeč