Tete-a-tete Minister Anže Logar na obisku gosti zunanjega ministra Latvije
PolitikaSlovenijaZunanja politika

Minister dr. Logar in latvijski minister Rinkçvičs o krepitvi odnosov med državama in izzivih Evropske unije. Latvijski zunanji minister tudi pri Predsedniku Vlade Janeza Janše.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes na uradnem obisku gosti ministra za zunanje zadeve Republike Latvije Edgarsa Rinkçvičsa. Pogovori so bili namenjeni poglabljanju sodelovanja med Slovenijo in Latvijo v okviru Evropske unije in zveze Nato.

 

Slovenija in Latvija vzdržujeta redni politični dialog in imata podobne poglede glede številnih mednarodnih vprašanj. Vzorno sodelovanje med državama beležimo tako v okviru Evropske unije kot zveze Nato in drugih mednarodnih forumov. Priložnost za krepitev raznolikega in plodnega sodelovanja med državama bo nadalje ponudilo odprtje diplomatskega predstavništva Republike Slovenije v Latviji: “S tem odpiramo vrata okrepljenemu sodelovanju na različnih področjih, predvsem v turizmu”, je ob tem poudaril minister dr. Logar.

Pomemben regionalni format tako za gospodarsko sodelovanje v Srednji Evropi kot za krepitev čezatlantskega sodelovanja je tudi Pobuda Tri morja. Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo, da bo Latvija junija gostila vrh in poslovni forum pobude v Rigi, ki bosta pomembna tudi z vidika krepitve strateške avtonomije Evropske unije.

Ministra sta osrednji del pogovorov namenila razmeram na rusko-ukrajinski meji. Minister dr. Logar je sogovorniku ponovil stališče Slovenije o podpori ozemeljski suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. “Z ministrom sva se strinjala, da moramo nadaljevati prizadevanja – tako na dvostranski kot na multilateralni ravni – za diplomatsko rešitev in deeskalacijo razmer. Želimo si, da bo EU z enotnim glasom vseh držav članic EU odgovorila na varnostne grožnje, ki prihajajo z vzhodne ukrajinske meje”, je poudaril minister dr. Logar na novinarski konferenci.

Ministra sta govorial tudi o položaju v regiji Zahodnega Balkana. Minister dr. Logar je poudaril, da Slovenija regiji namenja veliko pozornost in podpira širitev EU na Zahodni Balkan ob izvedbi potrebnih reform in izpolnitvi vseh kriterijev. Pomembna tema pogovorov med ministroma je bilo tudi spopadanje s covidom-19 in sprejemanje ukrepov Evropske unije.

Minister dr. Logar je latvijskemu sogovorniku predstavil kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025.

Minister Rinkçvičs se je zahvalil Sloveniji za sodelovanje pripadnikov Slovenske vojske v okviru Nato misije “Okrepljena prednja prisotnost” s sedežem v Adaži v Latviji. Kot je še dodal minister dr. Logar, sodelovanje v tej misiji med drugim predstavlja pomemben prispevek k delovanju zveze Nato in mednarodnemu miru.

Predsednik vlade Janez Janša z ministrom za zunanje zadeve Latvije Edgarsom Rinkçvičsem

Predsednik Vlade sprejel latvijskega zunanjega ministra

 Predsednik vlade Janez Janša se  je danes srečal z ministrom za zunanje zadeve Latvije Edgarsom Rinkçvičsem, ki se  v Sloveniji mudi na uradnem obisku.

 Slovenija in Latvija vzdržujeta redni politični dialog in imata podobne poglede glede številnih mednarodnih vprašanj. Vzorno sodelovanje med državama beležimo tako v okviru Evropske unije kot zveze Nato in drugih mednarodnih forumov.

Današnji pogovor je tekel predvsem o bilateralnih odnosih med državama in aktualnih zunanjepolitičnih temah, predvsem o Rusiji in Ukrajini.

vtc

vir in foto: KPV&STA

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika