Gasilska olimpijada Celje 2022
Dogodki in prireditveSlovenijaSvet

Mesto Celje in olimpijski utrip: Celje bo teden dni v znamenju Gasilske olimpijade. 5O metrski sendvič za gledati in za degustirati tudi bo!

V Celju se v nedeljo, 17. julija, začenja največji gasilski dogodek v Sloveniji v vsej 150 letni zgodovini in prisotnosti  gasilstva na slovenskem. To je Gasilska olimpijada Celje 2022. Trajala bo do nedelje, 24. julija. Osrednje tekmovalno prizorišče bo Atletski stadion Celje, družabni del pa bo v organizaciji Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje potekal v mestnem središču.

 

Že v nedeljo ob 18. uri bo na Krekovem trgu pripravljen prvi odmeven dogodek. V sodelovanju s Pekarno Geršak in Celjskimi mesninami Z’Dežele ter gasilskimi društvi bodo pripravljali gigantski sendvič, ki ga bo seveda mogoče tudi degustirati. Po besedah skrivnostne osebe iz marketinga iz Mesnin  Z’Dežele,  bo ta  velikanski sendvič   dolg 50 metrov. Sendvič bodo  zato pomagali sestavljati celjski nogometaši, rokometaši in rokometašice  ter judoisti. Pri pripravi gigantskega sendviča, ki ga bomo sestavljali v nedeljo ob 18. uri na Krekovem trgu, bodo pomagale tudi celjske rokometašice ŽRK Z’dežele.  Ob 20.30 se bo na Krekovem trgu začel prvi veliki koncert, nastopil bo ansambel Okrogli muzikanti, dve uri prej pa bo bobnarski nastop Sherzer brigad.

 

V ponedeljek bo ob 19.30 potekala otvoritev mladinskega tabora in razstava narodov, ob 21.30 bo koncert celjske zasedbe LPS, ob 22. uri pa bo na oder Krekovega trga stopil ansambel Zvita feltna.

Torkov večer bo v znamenju koncerta orkestra in nastopa garde Slovenske vojske z začetkom ob 20.30 in prav tako na Krekovem trgu.

V sredo, 20. julija, bo na stadionu Z’dežele uradna otvoritev Gasilske olimpijade z velikim koncertom z začetkom ob 18.30, nastopilo bo več kot 200 nastopajočih.

V četrtek ob 21. uri bo koncert Mambo Kings, v petek ob 20.30 pa ansambla Saša Avsenika, oba koncerta bosta na Krekovem trgu.

Gasilska olimpijada Krekov trg-tudi glasbene supine bodo

Ves teden bodo v mestnem središču potekale ulične animacije z gasilci ter poslikava obraza za otroke, predstavljala se bodo prostovoljna gasilska društva, v mestu bo prisotna maskota gasilec Flori, ognjene predstave, srednjeveške skupine bodo prikazovale mečevanje in starodavne plese in še marsikaj drugega.

 

Od 17. do 24. julija bo na Mestni tržnici potekala Gasilska fešta, ki jo skupaj pripravljajo Gostilna in pivnica Stari Pisker, Restavracija Oštirka, Mestna tržnica Celje, Simbio ter kavarna MCC. Svoj kamenček v mozaik dogajanja med Gasilsko olimpijado bodo dodali tudi nekateri drugi mestni gostinci. Kuba kafe bo imela pestro ponudbo kraft piv in glasbo DJ-ja, Kavarna in pekarna Rolca bo ponujala gasilski sendvič in čokoladno rolco, Guštova mestna plaža bo pripravila vsebine za velike in male ter gostinsko ponudbo, prav tako tudi Mestna kavarna.

Tudi za vaše suhe in  mokre »vaje« bo poskrbljeno!

 

Ves čas Gasilske olimpijade bo na Starem gradu Celje potekal program Žive zgodovine s člani srednjeveškega zgodovinskega in kulturnega društva vitezi najemniki grofov celjskih, ki bodo tudi del programa v mestnem jedru Celja. Program se bo izvajal čez cel dan od 11. do 20. ure v viteškem taboru. Program je vključen v ceno redno vstopnice Starega grada Celje.

 

Vitezi najemniki grofov celjskih bodo v mestnem središču Celja v torek, 19. julija, in petek, 22. julija, med 18. in 20. uro. V tem času se jim bo pridružilo Kulturno umetniško društvo Galiarda Celje, ki bo prikazalo starodavne plese.

Celoten program je objavljen v spletnih straneh www.visitcelje.eu in www.visitcelje.eu ter na Facebook strani Visit Celje.

V času Gasilske olimpijade bo vozila posebna linija Celebusa, ki bo povezovala celjsko sejmišče s centrom Celja ter Kladivarjem. Celebus bo vozil vsako uro od 6.30 do 22.00, za akreditirane osebe bo prevoz brezplačen. Vstopna točka bo na celjskem sejmišču, Celebus pa bo vozil v smeri železniške postaje, letnega kopališča Celje, Kladivarja, linija pa se bo končala pri sejmišču.

Ne pozabimo, da smo gostitelji in da vsakemu ki je kakorkoli vključen v vzdušje in organizacijo ter  prostovoljcem in srčnim ljudem podarimo nasmeh. Celjani to zmoremo.

 

Sicer pa smo mestnim ulicam in trgom že dodobra vdahnili gasilsko življenje. Na Glavnem trgu stoji razstavo celjskih šolarjev o gasilstvu, na Krekovem trgu stoji čudovita cvetlična gasilska skulptura, ki so jo pripravile Zelenice, na Gasilsko olimpijado opozarjajo tudi table v krožiščih in zastavice v mestnem središču.

Pester program dogajanja, poleg tekmovalnega dela, pripravlja tudi organizacijski odbor Gasilske olimpijade. Eden zanimivejših bo potekal ves čas gasilske olimpijade, ko bodo na celjskem sejmišču razstavljena gasilska vozila. ..

Bodite del tega enkratnega dogodka in dogajanja okrog njega.

 

Vane T. Costa

Vir: zcc@vtc

Mogoče vam bo všeč