Veleposlanik R.S. Makedonija na vljudnostnem obisku pri Celjskem županu Matiji Kovaču(foto: MOC)
Dogodki in prireditveLokalnoPolitikaSlovenijaZunanja politika

Mednarodne aktivnosti MO Celje: Celje obiskala veleposlanica Indije in veleposlanik Severne Makedonije

Na Mestni občini Celje so včeraj gostili veleposlanico Indije in veleposlanika  Republike Severna Makedonija. Oba sta prišla na vljudnostni spoznavni obisk, sprejel ju je župan Matija Kovač.

Nj. Eks. Namrata S. Kumar, veleposlanica Indije je Mestno občino obiskala že lani, tokrat pa je želela spoznati novo vodstvo in se pogovoriti o možnostih sodelovanja. Z županom se je pogovarjala o Celju in slovensko – indijskih odnosih, o zgodovinskem ozadju in gospodarskem sodelovanju. Izrazila je željo, da bi se Celje pobratilo s katerim od indijskih mest in župana povabila na uradni obisk v Indijo. V juniju obeležujemo mednarodni dan joge (21. 6.), zato je veleposlanica predlagala, da se tudi Celje pridruži dogajanju s svojo prireditvijo.

Indijska veleposlanica na spoznavnem obisku z novo oblastno garnituro v Celju(Foto: MOC)

Veleposlanik Severne Makedonije Nj. Eks. Goran Milevski je bil v Celju prvič, svojo funkcijo je nastopil pred kratkim, v domovini pa je bil minister za lokalno samoupravo, zato ga sodelovanje z župani še posebej zanima.  Velja spomniti, da je Celje še iz nekih drugih časov bilo pobrateno z njihovim mestom Veles. Idealna priložnost, da se to obnovi in oživi, še posebej če je znano,  da sedanji veleposlanik R.S. Makedonije izhaja prav iz tega omenjenega mesta.

Župan in veleposlanik sta se pogovarjala o Celju in povezavah med Slovenijo in Makedonijo ter ugotovila, da smo precej povezani na področju kulture. Tudi drugi namen njegovega obiska v Celju je bil kulturno obarvan, saj je zvečer obiskal koncert makedonskega klasičnega pianista Simona Trpčeskega v Celjskem domu. Veleposlanik se je vpisal v knjigo častni gostov mesta Celje.

Vane T. Costa

Vir in foto: MOC&VTC

Mogoče vam bo všeč