Lukašenko grozi foto-REUTERS
Evropailegalne migracijenezakonite migracije

Lukašenko z ruskim vetrom v hrbet: Belorusija bo blokirala plinovod Jamal-Evropa v primeru sankcij EU in zaprtja meje

Belorusija bi lahko blokirala plinovod Jamal-Evropa, če Evropska unija uvede nove sankcije in zapre mejo z državo. Kot poroča BelTA,  je to   izjavil Aleksander Lukašenko na srečanju  predstavniki beloruske vlade.

Kot bi naj sarkastično izjavil: »Mi njih(Evropo) ogrevamo  oni pa še  vedno nam grozijo, da bodo zaprli mejo. In če jim  izklopimo zemeljski plin«?, je ena od načrtno »neprištevnih« izjav Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko bi poljskemu vodstvu, Litovcem in drugim prenagljenim  ljudem priporočal in sporočal,  da premislijo, preden spregovorijo,” je dejal Lukašenko in opozoril,  da  se bo Belorusija “odzvala” na dodatne sankcije.

Poleg tega je Lukašenko dejal, da je prosil ruskega predsednika Vladimirja Putina,  naj pripravi strateško letalstvo na dežurstvo na mejah s Poljsko, baltskimi državami in Ukrajino.  Omenja tudi da so  to  bombniki, ki so sposobni nositi jedrsko orožje. Po njegovem nima druge izbire.

Med drugim v svojih blodnjah gre tako daleč  in meni dan njegovi nasprotniki in Evropa  poskušajo  dostaviti orožje v migrantsko taborišče. Celo da to orožje dostavljajo iz Ukrajine(Donbas), da bi sprožili »provokacijo”.

Foto: Polish Ministry Of Defence via Getty Images

V tem času  je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal, da bo EU zaostrila sankcije proti beloruskim oblastem. Za mesec dni je bilo po podatkih tiskovne službe nemške zvezne policije na meji s Poljsko zabeleženih 717 nezakonitih primerov migracij. Celo v tem času beloruska stran da na razpolago migrantom  orodja in pripomočke  s katerimi lahko prebijejo  poljsko mejo

Lukašenko grozi najbolj svoji državi. Velika verjetnost dodatnih sankcij  

Zaradi takšnih  ravnanj je EU  napovedala morebitne nove sankcije proti Belorusiji. Po poročanju časnika bo prvi sveženj sankcij uvedel omejitve proti odgovornim za organizacijo pritoka beguncev na poljsko-belorusko mejo, drugi pa proti odgovornim za kršitve človekovih pravic v Belorusiji. Še bolj bode v oči to da za temi množicami načrtno pripeljanih migrantov na Belorusko-poljsko  mejo stojijo in »varujejo« migrante da se ne bi po  dolgem  in neuspešnem »prebijanju«  poljske meje  vrnili nazaj v notranjost Belorusije

Sankcije bodo  uvedene proti beloruskemu nacionalnemu prevozniku Belavia. Poleg tega  tudi zoper podjetja, ki opravljajo lete v Minsk. To so ruski letalski prevozniki Aeroflot, UTair in Nordwind Airlines, pa tudi Turkish Airlines in FlyDubai.

Lukašenko bo do konca odigral vlogo  »Saše neprištevnega«, kmalu za tem pa se bo odselil v notranjost Rusije. Zgodba v kateri  igra svoje zadnje dejanje monodrame »Belorusija to sem jaz!«

Vane T . Costa

 

 

foto: Polish Ministry Of Defence via Getty Images

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa