Aleksander Lukasenko(foto BeLTA)
Evropa

Lukašenko opozarja: Kdor stopi na “rdečo črto” Moskve in Minska – bo dobil, kar si zasluži. Belorusija že federalna enota Rusije. Čez par let tudi popolna izguba suverenosti Belorusije

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dejal, da bosta ruska in beloruska vojska sodelovali, če bo Kijev začel vojno v Donbasu ali šel v vojno z Minskom ali Moskvo. Po njegovih besedah ​​so Kijevu opozorili na obstoj  “rdeče črte” in če jo  bodo  prestopil, bodo  prejeli primeren odgovor.

Lukašenko je v intervjuju za YouTube kanal Solovyov Live opozoril, da bi v primeru, da bi ukrajinske oblasti začele vojno v Donbasu, beloruska vojska delovala enako kot ruska vojska. Na vprašanje, ali bo to skupen odgovor Moskve in Minska, je beloruski voditelj odgovoril:  da vsekakor.

“Poslušajte, mislite, da se danes šalimo na južni meji?” “Ni mi treba razlagati,” je dejal Lukašenko. Povedal je tudi, da je Minsk konec januarja med opravljanjem izvidnice na  območju, kjer so bile koncentrirane ruske in beloruske sile, v okviru skupne vaje prestregel ukrajinsko brezpilotno letalo, ki je prečkalo državno mejo.

“Vemo, od kod je priletel, videli smo njegovo celotno pot – šlo je za ukrajinski dron,” je dejal in dodal, da se bo Minsk močneje odzval na provokacije Kijeva.

 

Na vprašanje, ali so skupne belorusko-ruske vojaške vaje usmerjene proti Ukrajini, je beloruski predsednik odgovoril, da bo, če bo potrebno, proti Ukrajini in Natu. Pojasnil je, da bo tako, če bi kdo poskušal pobegniti od incidenta z dronom z ozemlja Ukrajine.

V zvezi s tem je beloruski predsednik države spomnil, da sta Moskva in Minsk Kijevu  postavili  “rdečo črto” in da bo Kijev  nemudoma  prejel odgovor, če jo  bo prestopil. Hkrati je izrazil stališče, da ZDA potiskajo Ukrajino v vojno.

 

Na vprašanje, ali bi lahko bil odgovor raketni napad na ukrajinsko ozemlje, je Lukašenko opozoril, da odgovor ne bo samo to.

“Če  je potegnjena  rdeča črta, zakaj bi pa  to storili? ” “Črto ne bo prestopil  nihče,” je  odrezavo odgovoril Lukašenko.

Predsednik komajda suverene Belorusije  je tudi napovedal, da Minsk Ukrajini ne bo dobavljal goriva, maziv in električne energije, če bi Kijev sprožil  ali povzročil poslabšanje odnosov z Moskvo.

“Če bodo v vojni z nami ali Rusijo, bomo skupaj z Rusijo prekinili vso oskrbo – ne le goriva in maziv, ampak elektriko.” “Torej se bomo borili, branili se bomo.”

 

Ob tem je dodal, da je razočaran nad ukrajinskim kolegom Vladimirjem Zelenskim in ga označil za “amorfnega” mehkužnega  človeka brez močne volje. celo da je Zelenski  začel odkrito izjavljati: “Amerika smo mi, Rusija in Belorusija pa sovražnici, je bil že nor,”  je  “potarnal” beloruski voditelj.

 

Lukašenko  je med drugim  opozoril, da si ne bo zatiskal oči pred tem, kar počne ukrajinsko vodstvo, a da to ne bo končalo gospodarskega sodelovanja med državama.

Belorusija je po njegovih besedah ​​na splošno dobro obravnavala Ukrajino in jo oskrbuje z enako količino naftnih derivatov kot Rusija. Ukrajina je drugi največji trgovinski partner Belorusije v zadnjem letu, je dodal.

Prepričan je,  v svojih blodnjah, da bi Ukrajina lahko v naslednjih 15 letih postala zaveznica Rusije in Belorusije ter postala del Zvezne države.

Po njegovem je  Belorusija je že tam. Tudi nedavni protesti  bi naj bili dobra lekcija za Kazahstan. Če je  govora o obdobju petnajstih let, je  prepričan, da bo Ukrajina članica »velike«zvezne države,  Dodaja še da bodo po tej poti šli tudi  Turkmenistan, Uzbekistan in Tadžikistan, predvsem zaradi ekonomskih potreb. Zveni kot najeto trobilo od Putina.

Velja spomniti da sta  Rusija in Belorusija že  decembra 1999 podpisali sporazum o ustanovitvi Zvezne države. Moskva in Minsk sta že  preoblikovali  zvezne integracijske programe. Večji del  je načrtovanih za leto 2025, nekaj pa za leto 2027. Tako Moskva kot Minsk sta večkrat poudarila, da zvezni programi nimajo političnih vprašanj, povezanih z izgubo suverenosti.

Baje je  vse na prostovoljni podlagi. Če si Lukašenko in če verjameš. In če si z lune padel.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa