Vir: Avaz.ba
EvropaTurizem

Lofotski otoki so dragulj Severnega morja

Arhipelag na severu Norveške je zaradi bližine polarnega kroga (približno 170 km) enega najseverneje naseljenih krajev na Zemlji. Kljub utemeljenim predpostavkam obstajajo bolj humane podnebne razmere, zaradi katerih so zime blage.

Lofotski otoki so eno najbolj znanih in najbolj obiskanih krajev na Norveškem in lahko rečemo, da so pravi raj za ljubitelje narave, fotografe in pustolovce.

Njihova panorama je sestavljena iz čudovitih gora in vrhov, odprtega Severnega morja in plaž. Ko boste naslednjič ob obali naleteli na slikovite prizore skandinavskih rdečih hiš (tj. Ribiških kabin) in občudovali galerije popotnikov z Norveške, lahko domnevate, da so bili posneti prav tukaj.

Lokalni kraji so še vedno priča ribolovne preteklosti (in celo sedanjosti), ki je prisotna že od vikinške dobe. Mnogi vam bodo rekli, da je vas Reine najlepša ribiška vas, ki jo boste videli na poti.

Poleti je tu dnevna svetloba prisotna 24 ur na dan, otok pa ponuja fenomenalen pogled na pojav Aurora Borealis.

Še ena zanimivost, ki bi jo zagotovo morali videti, če se kdaj znajdete tukaj, je muzej Vikingov. Nahaja se na lokaciji, ki je tudi arheološko najdišče, v majhni vasici Borg.

Na samem jugu Arhipelaga je kraj, ki redno vstopa na sezname destinacij z najbolj čudnimi imeni. Imenuje se namreč: Å. Čeprav je zabavna ideja samo reči, da ste bili v Åu, brez skrbi, tam je tudi vsebina v obliki muzejev, restavracij, razglednih točk in čudovite narave.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa