Brainobrainovci so sposobni hkrati računati več različnih računskih operacij in ob tem izvajati ritmično gibalno igro(foto: Mediaspeed)
Dogodki in prireditveSlovenijašolstvo in znanje

Ljubljana: »Festival veščin – na Brainobrain festu 2023 tekmovalo več kot 400 otrok«

Več kot 400 otrok in vsaj še enkrat toliko staršev se je zbralo na 3. Festivalu veščin – Brainobrainfestu na Gospodarskem razstavišču, kjer so se otroci med 4. in 14 letom pomerili v hitrostnem računanju. Vse zbrane, med katerimi sta bila tudi veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji, nj. Eksc. ga. NAMRATA S. KUMAR in priljubljeni igralec, državni prvak v pomnjenju, NIK ŠKRLEC, so navdušili s prikazom čudovitih umskih sposobnosti, ki jih osvojijo v programu Brainobrain.

 

Brainobrainfest – festival veščin, ki združuje čudovite ume

 

Tekmovanje je potekalo pod vodstvom direktorice programa Brainobrain za Slovenijo, Tee Grbić, ki je leta 2014 program pripeljala v Slovenijo.  S 15 centri po vsej Sloveniji, ki jih enkrat tedensko obiskuje več kot 1000 otrok, spodbujajo razvoj leve in desne polovice možganov. Enkrat na dve leti pa se mladi brainobrainovci snidejo na Festivalu veščin – Brainobrainfestu in se pomerijo med seboj in predvsem sami s seboj.

Letos je tekmovanje mladih umov obiskal tudi priljubljen slovenski igralec, Youtuber, voditelj TV oddaje Krompir, državni prvak v pomnjenju in rekorder v recitiranju decimalk števila π, Nik Škrlec. Otroke je navdušil s svojo neverjetno sproščenostjo in bil sam iskreno presenečen nad veščinami, ki jih mladi možgančki obvladajo.

Tekmovanja se je udeležilo več kot 400 otrok

Brainobrain, ki je po svetu večkrat nagrajen program za izobraževanje otrok, izvira iz Indije. Pred 20 leti ga je razvil Anand Subramaniam skupaj s svojima bratoma z željo, da bi mladi ob življenjskih veščinah in učinkovitih NLP tehnikah razvijali obe možganski polovici. Program  se osredotoča na pomembne veščine, kot so koncentracija, spomin, poslušanje, sposobnost učenja, kreativnost in vizualizacija.

Vse prisotne je s svojo prisotnostjo počastila tudi veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji, nj. Eksc. ga. NAMRATA S. KUMAR, ki je izrazila zadovoljstvo, da slovenski otroci uživajo in se razvijajo v programu, ki izvira iz njihove dežele.  V nagovoru je izrazila podporo otrokom in njihovim staršem, ki se lotevajo zahtevnih nalog in s tem krepijo svoje možgane.

Tea Grbić, direktorica programa Brainobrain za Slovenijo, je ob odlično izpeljanem dogodku strnila svoje misli: »Vesela sem, da vedno več staršev in učiteljev opaža, da so otroci, ki obiskujejo Brianobrain program v šoli hitrejši in dalj časa zdržijo pri nekaterih aktivnostih. Spontano začnejo iskati izzive.« Dodaja pa tudi, da starši pogosto pričakujejo, da bo otrok zato boljši pri matematiki, a je Brainobrain veliko širše znanje in se osredotoča predvsem na veščine, ki bodo otroku prišle prav pri vseh šolskih predmetih in v življenju na splošno. »Otrok, ki osvoji metodo Brainobrain, ničkolikokrat vzame sapo marsikaterim staršem, ko brez težav računa v mislih, vendar je dota programa za otroke veliko večja,« o prednostih programa zaključi Tea Grbić.

Kako deluje Brainobrain?

Dolgoletna raziskovanja razvoja človekovih možganov so pokazala, da je med obdobjem oblikovanja mentalnega razvoja (4.–14. leta) izjemno pomembno, da se izvaja miselna gimnastika za boljši razvoj možganske kapacitete in s tem enakomeren razvoj leve in desne možganske polovice.

Ker je klasično šolanje večinoma usmerjeno v razvoj leve možganske polovice, ki skrbi za logiko, razumskost in analitičnost, je desna polovica, ki je odgovorna za kreativnost, običajno slabše razvita. Čeprav so v družbi cenjene predvsem človekove lastnosti, ki izhajajo iz leve polovice možganov, je izjemno pomembno, da je dobro razvita tudi desna polovica, saj ima izjemen pomen pri hitrosti učenja, koncentraciji, spominu, intuitivnem reševanju problemov, iskanju rešitev, senzitivnosti, empatiji, iskanju kreativnih rešitev itd. Te lastnosti pa ustvarjajo uspešne, kreativne ljudi.

Da bi spodbudili enakomeren razvoj leve in desne hemisfere, so razvili metodo Brainobrain, ki daje izjemne rezultate na več 400.000 otrocih po celem svetu.

 

Nik Škrlec je bil navdušen nad čudovitimi sposobnostmi malih umov.

Metoda Brainobrain je prejela prestižno nagrado “Best Kids Education Brand Award” za leto 2017. So tudi aktualni nosilci kar dveh Guinnessovih rekordov – “The largest Mental Arithmetic lesson in the World” in “The largest Abacus  lesson in the World” .

 

Vir: SJ-Brainobrain

Foto: Mediaspeed

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč