Celje, Krekov trg, začetek "štafete"
LokalnoSlovenijaTurizem

Lepo jih je imeti: »Ob 21. februarju, mednarodnem dnevu turističnih vodnikov«

Svetovna zveza društev turističnih vodnikov WFTGA je bila ustanovljena 21. februarja. Od leta 1990 se “rojstni dan” slavi kot Mednarodni dan turističnih vodnikov. Na ta dan se turistični vodniki predstavijo lokalni javnosti s tematsko raznolikimi, številnimi brezplačnimi vodenji. Slovenija pa ga je začela praznovati 26 let pozneje, saj je leta 2016 tudi sama dobila svojega zastopnika v tej strokovni organizaciji – Društvo regionalnih turističnih vodnikov Argos.

(Logotip regionalnega društva(vir: STO)

Turistični vodniki sicer opozarjajo na velik izpad prometa   in pozivajo k  ponovnemu zagonu dejavnosti in delo kot pred pandemijo. To je sicer danes eden od  nosilcev »štafete«(celjske zastavice), sicer izkušen in dolgoletni vodnik prikazal na šaljiv način ko je rekel :«da se vidi, da nisem dve leti govoril pred vami in vam želim povedati veliko več kot mi čas dopušča«.  Moramo vaje začeti pogosteje izvajati z resničnimi vodenji.

Vodja “štafetne” odprave po Celju, Janez Turnšek.

Turistični vodniki vsako leto izberejo tudi temo svojega praznika, tokrat želijo z vsem svojim znanjem sodelovati pri vnovičnem zagonu turizma. Verjamemo  da bo letošnje leto res eno tistih ki bo dalo  veter v jadra novemu zagonu delu turističnih vodnikov in celotni dejavnosti.

Pred vodnim stolpom v Celju

Največ vodenj se je  odvilo  v pravkar izteklem dnevu, 21. februarja. Celjski  lokalni turistični vodniki so s svojo »štafeto« presenetili nas mi pa njih z odličnim obiskom in  zanimanjem kljub ne najbolj prijetnemu vremenu. Hvala  za dosedanje, sedanje in za bodoče delo, ki ga boste  v  obliki vodenj, ponazoritev še  naprej želeli posredovati nam in nas  bogatiti z znanji o  naših krajih, regijah, državi. Z vašo pomočjo smo bogatejši za marsikatero pomembno drobnarijo  v našem mozaiku znanja.

 

Vane T. Costa

foto: DePeritorio

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno