Dogodki in prireditvehranaizobraževanjekulinarikaSlovenijaTurizem

Lendava v znaku Bogračfesta in Guinessovega rekorda – 28.8.2021

Bograč ima posebno mesto v srcih domačinov. V starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš in ob vznožju slikovitih lendavskih vinogradov se že več kot desetletje odvija največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji.

Festival Vinarium, ki navadno v Lendavo vabi konec poletja, bo letos izveden v prilagojeni obliki, a kljub temu s pestrim kulinaričnim in kulturnim dogajanjem. To soboto se na ulico vrača Bogračfest v manjšem obsegu, 4. septembra bo Lendavska trgatev, ko se bo Lendava potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo s kuhanjem rekordnega bograča. Festivalsko dogajanje bo obarvano tudi z manjšimi dogodki, kot so etno večeri, večer lendavskih vin in predstavitvenimi dogodki občinskih in nevladnih organizacij.

Bogračfest, ki se lani ni odvil zaradi epidemije, bo tokrat znova potekal na ulici v manjšem obsegu z manjšim številom tekmovalnih ekip. Tako bo 28. avgusta prizorišče strnjeno na delu Glavne in Mlinske ulice, na katerem se bo 27 ekip merilo za naziv mojstra bograča. Poskrbljeno bo za spremljevalni program, sladko ulico, kulinarično ponudbo, kot je seveda bograč, langaš, votli kolač in vinsko kapljico. Za glasbeni program bosta skrbela skupina Skok in Blue Planet.

Teden dni kasneje, 4. septembra, se odvija Lendavska trgatev, ki tokrat ne bo postregla s tradicionalno povorko po mestu pač pa bodo običaji in tradicija prikazani na razstavi vzdolž Kolodvorske ulice v smeri DSŠ Lendava. Obenem se bo na zelenici za TC Lendava odvijalo kuhanje največjega bograča. V letu gastronomske regije bo tako Občina Lendava postavljala svojevrsten bograč rekord, saj se bo kuhanje 1.500-kilogramskega bograča potegovalo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Pri tem bo sodelovalo šest kuharjev, ki bodo svoje delo pričeli že večer prej, tj. 3. septembra v večernem času. Za nemoten potek kuhanja bo pomagalo dodatnih 20 oseb. Rekorden bograč bo za pokušino nared 4. septembra predvidoma od 13.00 naprej in bo naprodaj po ceni 5 eur. Za glasbeno zabavo bo skrbel Weekend Band.

V sklopu festivala potekajo tudi manjši dogodki v šotoru, ki je bil nabavljen prav za organizacijo tovrstnih prireditev; 2. in 3. septembra se bodo predstavile občinske institucije in društva ter nevladne organizacije. Na sporedu so tudi Etno večeri s kulturo in kulinariko od 30. avgusta do 2. septembra ter Večer lendavskih vin 3. septembra. Podroben spored prireditev je objavljen na spletni strani www.lendava-lendva.si, kakor tudi na socialnem omrežju Visit Lendava.

Vsi dogodki in prireditve, ki potekajo pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju z Občino Lendava, bodo izvedeni v skladu z veljavnimi vladnimi ukrepi, posebej pomembno je spoštovanje pogoja PCT tako za obiskovalce kot udeležence na prizoriščih.

Več informacija na https://www.facebook.com/bogracfestlendava

 

vir: http://lendavainfo.com/festival-vinarium-letos-v-znamenju-kuhanja-bograca-za-guinnessov-rekord/?fbclid=IwAR1ODXdm6GWazsPFfPDsk08x6lbBSG6WV98AXGdCuGJhmgieTya4jU1JnLs

 

 

 

Mogoče vam bo všeč