Obnova fontane v Mestnem parku Celje(foto: moc
KulturaLokalnoSlovenija

Kulturna dediščina: “Obnova znamenite fontane bo zaključena sredi septembra”

Pred dnevi je bilo preizkušeno testno delovanje vodometa v fontani v Mestnem parku Celje. Skozi začasno kamnito zložbo je po dolgih letih znova pritekel curek vode, ki ga bodo z ustreznimi šobami poskušali še spremenili. Dogradili bomo tudi kamnito zložbo, ki zdaj služi predvsem stabilizaciji cevi, tako da bo fontana obnovljena predvidoma sredi septembra. Vsa dela potekajo s soglasjem in pod nadzorom celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, iz sredstev za redno vzdrževanje pa jih financirata javni podjetji Zelenice in Vodovod-kanalizacija. Zelenice izvajajo gradbeno-obrtniška dela, Vodovod-kanalizacija pa skrbi  za nov dovod in odtok vode, ki bo v sistemu krožila.

 

Vodomet v fontani ni deloval že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, njen videz pa je precej kazil podobo mestnega parka. Na Mestni občini Celje so si že pred leti želeli, da bi zgradili novo fontano, ki bi bila takšna, kot je bila nekoč. Zaradi pomanjkanja denarnih sredstev do novo gradnje ni prišlo, so pa kljub temu zelo veseli, da sta se javni podjetji lotili nujno potrebnih obnovitvenih del. Zaposleni v podjetju Zelenice so obnovili bazensko školjko in bazenski  rob, ju zaščitili in prebarvali. Zamenjali so tudi talno ploščo, ker je bila v zelo slabem stanju, in začasno postavili manjšo kamnito zložbo. Fontana zaenkrat ne bo naseljena z vodnim rastlinjem in ribami, niti je ne bo obkrožala historična kovinska ograja, kot je razvidno iz starih razglednic. Kljub temu bo po mnenju Milane Klemen, konservatorske svetovalke na celjski območni enoti ZVKDS, njena pojavnost v prostoru enaka in bo pripomogla k vtisu mestnega parka poznega krajinskega sloga.

Da bo  le deležna spodobnega tretmaja in občudovanja s strani občanov in ostalih obiskovalcev. Na takšen način, da je  njena obnova smiselna in  da bo v ponos Celjanom in okoličanom.

Bomo zmogli spoštljivega odnosa do te obnovljene raritete v mestu?

Vane T. Costa

Vir in foto: moc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura