Ob odprtju murala-stenske poslikave v Centru Celja-avtor Tomaž Milač in asistentka
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenija

Kultura: »Prvi mural v središču Celja vsej svoji impozantnosti«

Z izborom na javnem pozivu Zavoda Celeia Celje za promocijo celjske ustvarjalnosti v mestu in njegovo finančno podporo je Tomaž Milač ustvaril mural – prvo tovrstno urbano stensko poslikavo v središču.

Danes je bila otvoritev.  Pravzaprav od danes naprej je ta lepa in v svoji odlični velikosti in veličini stenska poslikava na razpolago vsem ki gredo mimo, ki se ustavijo in lahko občudujejo mural-stensko poslikava, ki pravzaprav pritegne, ustavi in z odobravajočim  prikimavanjem  greš naprej.  Prej omenjena otvoritev ni klasična otvoritev. To je razstava ki ni vezana na rok od-do, je pravzaprav trajna.

Občudovanja vredna stenska poslikava v centru Celja

Slikar Tomaž Milač je prvi celjski mural ustvaril na prehodu med Umetniško četrtjo in Staro grofijo (Na okopih 4). Gre za prvo tovrstno urbano poslikavo v središču Celja, ki, tako kot druge podobne likovne intervencije na zidovih stavb, podhodih ali drugih javnih površinah urbanih središč, izražajo duh časa, obenem pa prispevajo k večji in izrazitejši prepoznavnosti posameznega kraja.  Pri samem delu je imel asistentko, ki mu je pomagala pri pripravi barv in ostalih delih pri tleh, glavna višinska, »alpinistična« dela je opravil sam Milač.

Milačev mural združuje prepoznavne like celjske in slovenske zgodovine, ki jih je slikar vpletel v fantazijsko krajino in jim dodal sodobne poudarke. S kolažem motivov in likovnih form v izrazitih barvah mestu kaže igrivo polje celjske ustvarjalnosti.

Za njegovo slikarsko prakso je značilna uporaba kolaža, upodabljanje urbanih prostorov, ki so v procesu destrukcije ali v post apokaliptičnem stanju. V njegovih figuralnih podobah sta prisotna simbolizem in uporaba mitoloških elementov, ki se mešajo s sodobnimi temami. Milač se predstavlja se na samostojnih in skupinskih razstavah v slovenskem in mednarodnem prostoru, vrsto let aktivno sodeluje v kulturno-umetniškem društvu Svoboda in je uporabnik ateljeja v Umetniški četrti Celje. Njegova slikarska dela so umeščena v stalno zbirko Centra sodobnih umetnosti Celje.

Odprtje murala, ki ga je na javnem pozivu za promocijo celjske ustvarjalnosti v mestu, je  izbral in finančno podprl Zavod Celeia Celje.

Kulturna srenja Celja navdušena nad “izdelkom” Tomaža Milača

Na sami otvoritvi je bilo zbrano vse, ki na nek način živi, doživlja in čuti kulturo in kulturno-umetniški utrip v mestu. Avtorju Tomažu Milaču je ugajalo takšno zanimanje za njegovo stvaritev, umetnino kateri se lahko vsak približa, dotakne,  začuti. Lepo je ko se zaveš,da tvoje mesto spremlja trende tudi na tem segmentu  ustvarjalnosti v kulturi in umetnosti.  Takšno vedro, jasno in spodbudno kulturo potrebujemo v še večjih » količinah«.

 

Vane T. Costa

Vir: zcc&vtc

 

Mogoče vam bo všeč