Goga Stefanović Erjavec, najvišje priznanje za kulturo v Celju(foto: Plesni forum Celje)
KulturaLokalnoSlovenijaŽivljenje

Kultura: Gogi Stefanovič Erjavec, bo podeljeno priznanje za življenjsko delo.

Komisija  za »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za leto 2022 je na podlagi prispelih pobud odločila, da priznanje za življenjsko delo prejme plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Gordana Stefanović Erjavec, priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje in plesalec, Boštjan Antončič.

Gordana Stefanović Erjavec je rojena 27. aprila 1957 v Puli, kjer se je že od majhnega ukvarjala z baletom, od svojega dvanajstega leta živi in ustvarja v Celju. Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka, od leta 1983 deluje kot samostojna ustvarjalka na področju koreografije in pedagogike sodobnega plesa in plesnega gledališča. S sodobnim plesom in plesnim gledališčem se aktivno in uspešno ukvarja od leta 1976, ko je bilo ustanovljeno tedanje Plesno gledališče Celje. Od leta 1980, ko je prevzela umetniško, pedagoško in koreografsko vodstvo Plesnega foruma Celje, ga je razvila v pomemben plesno-izobraževalni in umetniški center, ki redno skrbi za sodobno plesno izobraževanje in umetniško plesno produkcijo otrok in mladine. Ostalo in še več kasneje.

Zavod Celeia Celje razpis za »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« objavi v imenu kolegija direktorjev Javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev Celje in Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območne izpostave Celje. Na razpis za leto 2022 je prispelo šest pobud, od tega tri za podelitev priznanj za življenjsko delo in tri za podelitev priznanj za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih. Komisija v sestavi: Matjaž Brežnik, Nenad Firšt, dr. Zoran Pevec, Matija Plevnik in dr. Aleksander Žižek, je pregledala prispele kandidature, in sicer s pomočjo klasične in postklasične metode analize, ki vključujejo tako strukturalne, percepcijske kot tudi kognitivne postopke. Kot je zapisal dr. Zoran Pevec, predsednik komisije, so jih pri tem zanimali koncepti kot so: kreativnost, aktualizacija, inovativnost, presežnost in družbeni angažma.

 

Komisija se je odločila, da, v skladu s kulturno-umetniškim časom in prostorom, uspešnostjo preseganja horizonta pričakovanja in njihovega funkcioniranja v družbenem okolju, priznanje za življenjsko delo, podeli Gordani Stefanović-Erjavec. Priznanji za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih pa bosta podeljeni plesalcu Boštjanu Antončiču in Društvu Škratovo lutkovno gledališče Celje.

Podelitev priznanj bo na osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v ponedeljek, 6. februarja 2023, ob 19.30 v Narodnem domu v Celju.

Vir: MOC

Foto: Plesni forum Celje

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura