Poljska meja-Foto PAP
Evropailegalne migracijenezakonite migracije

Kriza na Poljsko-beloruski meji: Posredovanje proti fotoreporterjem je bilo nujno-tudi ostala dejanja poljske vojske upravičena. Belorusija na vsak način želi inscenirati, »krizo« za morebitni incident večjih razsežnosti.

Včeraj smo bili priče  izsiljenega  dogodka, ki je  pa je popolnoma  primerno prestregla prozornost nekaterih  »neodvisnih« medijev iz Evrope,  med njimi  tudi N1 Srbija, ki so želeli  biti ob mejni  črti z Belorusijo. Fotoreporterji  in ostale ekipe so bile odmaknjene  na primerno razdaljo, zaradi poteka odvračanja migrantov od morebitnega preboja poljske meje iz beloruske strani. Vojska kot inštrument obrambe države in s tem državne meje, je opravila svojo vlogo.

Kasneje se  izkazalo  da je odmik  fotoreporterjev od meje   bilo nujno, je ocenil vodja ministrstva za nacionalno obrambo Mariusz Błaszczak za Nasz Dziennik(Naš Dnevnik) poljski dnevi  katoliški časopis. Dodal je, da je dolžnost vojakov na straži, da zaščitijo svoje kolege.

Operativni poveljnik poljskih oboroženih sil general Tomasz Piotrowski,  je v sredo ocenil, da so vojaki zadržali  fotoreporterje na obmejnem območju pravilno. Navedel je, da “popolnoma nihče nikogar ni udaril, nihče ni nikogar žalil, nihče nikogar ni vlekel”. Le upoštevati  je treba vse potrebno na kar opozarjajo med opravljanjem službe obrambe države.

Pritiski se nadaljujejo. Popuščanj ne bo.

Poljska ne bo sprejela nobenih dogovorov glede razmer na poljsko-beloruski meji, ki se bodo sklenile mimo njih   brez njihove vednosti  in udeležbe.  Policiji in mejni straži je uspelo odbiti napad islamskih migrantov na mejni prehod Kuźnica. Pozornost javnega mnenja je bila osredotočena na  ta prehod, na drugih odsekih meje pa so bili tudi poskusi vstopa manjših skupin migrantov na ozemlje Poljske, ki so se dogajale  ob očitni asistenci beloruskih varnostnih sil. Le v bližini Czeremcha je bil osut poskus skupine okoli 50 ljudi, da bi prestopila mejo. “Beloruske službe so spremljale agresivno skupino, uporabile so laser. Tujci so na poljske službe metali kamenje, poroča mejna straža.

S druge strani  govorijo o vračanju migrantov v izvorne dežele. Spet ena prozorna poteza beloruskih oblasti, ko je bila  sočasno ugotovljena »dostava« novih avtobusnih pošiljk v  bližini poljske meje.

Vsi prejšnji preboji ali vsiljevanja množic načrtovanih »apatridov«  so imeli za posledico spremembe populacijske slike  Evrope in s  tem uvoz vsega slabega kar prinesejo takšni premiki. Posledice so vidne vsepovsod po Evropi. Na podlagi te izkušnje in ob pomoči branika Evropske meje , Poljske je treba narediti vse da do ponovnega  nenadzorovano poškoduje že tako načet  bivalni vsakdan Evropejcev. Zato Poljska ne sme popustiti, še manj pa preostanek Evrope v imenu Poljske ali mimo nje sklepali gnile kompromise ali drugačne vrste popuščanja.

Vane T. Costa

foto:PAP

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa