GospodarstvoLokalnoSlovenija

Kriza kot zavora, spodbuda, izziv, uspeh?Lahko vse v enem. V Cinkarni Celje razvili praškasti lak z antimikrobnim delovanjem

 Kljub  času  v katerem bi predvsem pričakovali prispevek na področju dekadentnih ved in  dela družbe ter znanosti, ki se  ji pogojno reče »jamrologija«. Pa vendar v Cinkarni Celje poznajo prava področja in se spoprijemajo z pravimi izzivi pa četudi je svetovna epidemija   COVID 19. Ali pa morda prav kot odziv na korona krizo. To še najbolj, odziv izziv in odgovor na krizo. 

 Antimikrobni praškasti lak je namenjen zaščiti površin, ki se jih nenehno dotikamo, menijo  ob začetku izdelovanja in testiranja uporabe na trgu. Zmanjšuje možnost prenosa mikrobov in posledično okužb, ki so povezne s temi mikrobi. Njegova proizvodnja je tudi pomemben prispevek k čistejšemu okolju, saj ne vsebuje škodljivih in težkih  topil. Glede na napovedi analitikov naj bi se velikost svetovnega trga za tak proizvod v petih letih zvišala za več kot milijardo dolarjev. Higiena rok je v tem času zelo pomembna. Glede na to, da so roke najbolj izpostavljene vsem bakterijam, ki se nahajajo na površinah, je z antimikrobnimi praškastimi laki možno omejiti širjenje bakterij. V praškasti lak vgrajena aktivna učinkovina preprečuje ter zavira razmnoževanje mikrobov in zagotovi, da se koncentracija le-teh v 24 urah zmanjša za 99,99%. Možnost okužbe je zelo, zelo mala.

To podjetje potrjuje z analiznim certifikatom mikrobiološkega laboratorija iz Velike Britanije. Uporaba takšnih lakov je zato primerna predvsem za zaščito raznih javnih površin, opreme za zdravstvene ustanove in sanitarne opreme, ki jih prijema veliko ljudi. Formulacija je plod znanja domačih strokovnjakov, ki so se odzvali na potrebe obstoječih strank, računajo pa tudi na preboj na nove trge. V luči sedanje krize je vsekakor bistveno poudariti   to da mi lahko gremo  brezskrbno  na tekmo v šolo in drugih pomembnih javnih ustanov in lokacij ob vedenju da ga prej omenjene javne površine  imajo na svojih izpostavljenih površin. Tudi v kuhinjah, restavracijah velikih avlah se brezskrbno  prislonimo ali drsimo z roko. Kdor se tej »lokomotivi« napredka priključi najprej  se bo prebil   do odličnih sedežev  za mizo glavnih igralcev v panogi. To kot ugotavljamo Cinkarni uspeva več kot dobro.   Po napovedih raznih analitičnih podjetij naj bi se namreč velikost svetovnega trga z antimikrobnimi prašnim laki povečala iz 1,5 milijarde USD v letu 2020 na 2,7 milijarde USD do leta 2025.

 Okolju prijazna proizvodnja

 V Cinkarni Celje sicer praškaste lake proizvajajo že od leta 1993. Gre za lak v prahu, ki ne vsebuje organskih topil, zato sta proces proizvodnje in lakiranje v lakirnicah okolju prijazna. Uporabniki praškastega laka le-tega s pomočjo lakirnih pištol nanesejo na površino in ga utrdijo s pečenjem v peči. Tam se delci laka najprej stalijo, potem pa dvokomponentno vezivo reagira v zamreženo tridimenzionalno strukturo premaza. Ko se izdelek ohladi, je takoj primeren za uporabo. Za razliko od tekočih lakov tu dolgotrajno sušenje ni potrebno. Lakiranje s praškastim lakom je možno le s specialno industrijsko opremo. Uporablja se predvsem za zaščito bele tehnike, trgovinske opreme, fasadnih elementov in drugih kovinskih izdelkov za široko potrošnjo. Tako polakirane površine so odporne na večino zunanjih dejavnikov, zaščita s praškastim lakom pa jim podaljša življenjsko dobo. Pri lakiranju vremensko izpostavljenih materialov se sicer uporabljajo UV odporne barve, ki so certificirane s certifikatom Qualicoat. Tudi ta kakovost je del ponudbe Cinkarne Celje.

Izzive globalnega trga niso samo izzivi  smislu finančnega iztržka ampak dolgoročno, proizvajati okolju prijazne izdelke, ki uporabnikom zagotavlja dolgoživost njihovih izdelkov  in uporabnost brez zadržka. 

Glede na umeščenost Cinkarne na trgu, bo izdelek postal globalen, o tem ni dvoma.  Verjamemo tudi da z pravočasnostjo  pojavljanja izdelka bo morda prispevek tudi na področju zaviranja epidemije  ter posledično temu boljšemu zdravju prebivalstva na globalni ravni. 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč