Albin Kurti-nov kosovski premier
EvropaVolitve

[Kosovo] Albin Kurti nov kosovski premier !!

Novoizvoljeni kosovski parlament je v danes opravil prvo zasedanje in  imenoval novega premierja države. 

Potrjena sestava novega parlamenta, ki   se ustanavlja po  končanih parlamentarnih  volitvah 14. februarja, na katerih je  Gibanje za samoodločbo Albina Kurtija dobilo največ glasov, vendar stranka je  še vedno potrebuje glasove ne srbskih manjšinskih strank za oblikovanje novega kabineta. Vetevendosje!-Samoodločba je  osvojil  58 od 120 sedežev v parlamentu. Dodatne glasove za potrditev vlade so dobili iz blokov  sil nesrbske  provenience.  

foto -REUTERS

Po zaprisegi so novi poslanci glasovali za izvolitev novega govornika Glauka Konjufce iz Vetevendosja !, in njegovih namestnikov. Vršilec dolžnosti kosovskega parlamenta bo v parlament poslal pismo o imenovanju Kurtija, iz  Vetevendosje-Samoodločba in  je imenoval za predsednika vlade. Kasneje tekom popoldneva je bila potrjena tudi celotna  2. Vlada Albina Kurtija. 

 Kot nam je znano , Kosovo je neodvisnost od Srbije razglasilo leta 2008, desetletje po brutalni vojni med separatističnimi albanskimi uporniki in srbskimi silami, ki se je končala po 78-dnevni zračni kampanji Nato, ki je srbske čete pregnala in so na Kosovu prišle   mirovne sile . Večina zahodnih držav je priznala suverenost Kosova, Srbija in njeni zaveznici Rusija in Kitajska pa ne. Napetosti na Kosovu ostajajo vir nestanovitnosti na Balkanu. Bistvenih premikov, kljub deklarativno izraženi pripravljenosti, po tem vprašanju ni. 

Po potrditvi  Vlade  je vodja Samoodločbe in premier  Albin Kurti je izjavil da Kosovo ne bo hitelo z  urejanjem odnosov z Srbijo   v smislu kitenja. Kot meni ni prostora za nove ne uspehe povezanimi z  urejanjem odnosov z Srbijo.  Predvsem  po pregledal zapuščino Avdulaha Kotija v zvezi s tem.  »Da ne bom neprijetno presenečen kot sem bil nazadnje bil v premierskem kabinetu sem naletel na prazne mape. Zato menim da je dobro se sistematično pripraviti  za nadaljevanje dialoga.  Bolje imeti realne in skromnejše načrte kot pa velikih besed in malo učinka. Po tem vprašanju v prihodnosti  si ne smemo privoščiti  neuspehe«, je dejal Albin Kurti,  nov (drugič) premier Republike Kosovo.  

O stabilnosti in obstojnosti pravkar imenovane kosovske vlade za enkrat ne moremo soditi. Če verjamemo dobrim namenom kako vladajoče stranke in  zaveznikom Albina Kurtija,   si vsi vpleteni  želijo vlado ki bo delala dobro  in tudi obstala. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa