Svečana in spektakularna otvoritev košarkarskega igrišča MAVS v Celju
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠport

Košarkarsko igrišče MAVS v Celju-prvo takšno v Evropi s pomočjo moštva iz NBA

Danes ob 11 uri smo bili priča veselemu in pomembnemu športnemu dogodku.

V uporabo in namenu  je bila predana novo športna infrastruktura.  Odprto je bilo   košarkarsko igrišče MAVS v neposredni bližini Dijaškega doma na Ljubljanski ulici v Celju. Igrišče je  financiralo košarkarsko moštvo Dallas Mawericks,  vrhunsko moštvo, kjer igra in razvija svoje potenciale slovenski košarkar Luka Dončič. To je prvo takšno igrišče v Evropi ki ga je pomagalo zgraditi in financirati katerokoli moštvo iz NBA.

Otvoritev igrišča MAVS

Igrišči (popoldne se odpira še eno na Mariborski cesti 111)  bosta  namenjeni razvoju mladih celjskih košarkarjev. Igrišče MAVS, ki je pri dijaškem domu na Ljubljanski cesti 21, je v celoti financiral klub iz Teksasa.

 

Bojan Šrot: »Pomembno je poudariti da se v radiusu  od 500 metrov  šola in izobražuje skoraj 7000  dijakov in učencev. S druge strani je treba dodati da se ta način želi košarka  v Celju vrniti  na pota stare slave in priti tja kamor je  že bila, v vrhu slovenske košarke. Kot zanimivost, je treba povedati še to da je  Luka pravzaprav na nek način Celjan, najzgodnejše obdobje življenja je preživel v Celju, na Hudinji, v času ko je njegov oče Saša Dončič igral za bližnje moštvo Pivovarna Laško«.

Bojan Šrot, slavnostni govorec na otvoritvi igrišča MAVS

Drugo igrišče, poimenovano po slovenskem zvezdniku Luki Dončiću, pa so pri Dallasu sofinancirali. Nahaja se na Mariborski cesti 111. Na Mestni občini Celje so povedo  še, da bodo ob igrišču Dončić posadili 15 dreves.

Izredno zanimanje za otvoritev igrišča MAVS v Celju

Trend postavljanja prenovljenih in novih  košarkarskih igrišč v sodelovanju z vrhunskimi akterji košarke pri nas je v  očitnem porastu. že prej je zlati kapetan slovenske reprezentance Goran Dragić je s svojo fundacijo odprl že štiri, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Laškem. Luka Dončič temu sledi. V Ljubljani že ima enega. Današnji dve v Celju sta povezani z njim.

 

Projekt ureditve igrišč Mavs in Dončić je zastavljen tako, da je tudi turistično privlačen. Ob samem robu sredine igrišča je mesto, z originalnimi odtisi rok in podpisom Luke Dončića v bronu. Na stavbi dijaškega doma ob igrišču Mavs je nameščen še največji plakat Luke Dončića v Evropi, dimenzij 14,5 x 4,5 metra. Zaradi pravil NBA bo na plakatu Lukova fotografija iz nastopa za reprezentanco Slovenije.
Izvajalec del pri obeh igriščih je bilo podjetje Taurus IQ iz Ljubljane.
Upravljalec igrišča Mavs ob Ljubljanski cesti bo Dijaški in študentski dom Celje, z igriščem Dončić na Hudinji pa bo upravljalo javno podjetje Zelenice d.o.o. Obe igrišči bosta javno dostopni.

Igrišče Dončič na Hudinji

V programu je nastopila tudi znana akrobatska skupina Dunking Devils z svojimi vratolomnimi  točkami. K uresničitvi naložbe je veliko pripomoglo tudi dobro sodelovanje Mestne občine Celje s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS), ki je bilo še posebej intenzivno v zadnjem obdobju. Spomladi smo tako v okviru Meseca športa v Celju gostili finalno serijo turnirja 3×3 v košarki. Ob dobri izvedbi tega turnirja smo v Celju dobili priložnost za organizacijo prijateljskih tekem članske reprezentance Slovenije ter kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo. Za vsa ta tekmovanja smo morali prilagoditi dvorano Zlatorog na najvišje standarde FIBE.

Župan Celja in predstavnica Dallas Mavericks-a na otvoritvi drugega igrišča narejeno s pomočjo moštva iz NBA

Med vsem tem so v Dallas Mavericks razmišljali o obnovi enega igrišča v Sloveniji. Po priporočilu Košarkarske zveze Slovenije Dallasu so vzpostavili stik z županom Mestne občine Celje, Bojanom Šrotom, ki je z veselem sprejel projekt obnove igrišč.

Luka Dončić se današnjega dogodka žal ni mogel udeležiti, saj ga že jutri čaka tekma proti Oklahoma Cityu, napovedal pa je obisk prihodnje leto.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč