Vir: Avaz.ba
koronavirusSlovenijaZdravje

Koronsko cepivo je bilo izdelano v obliki tablet ?!

Cepivo Covida-19 v obliki tablet naj bi začelo prvo fazo kliničnih preskušanj čez nekaj mesecev; to je testiranje na ljudeh.

Oravax je dejal, da upa, da bo do junija začel klinično testiranje njihovega cepiva v obliki tablet. “Oravax” je skupni projekt izraelsko-ameriškega podjetja “Oramed” in indijskega “Premas Biotech”.

Prednosti peroralnih cepiv so lažja uporaba, hitrejša proizvodnja in lažja distribucija, cepivo proti Covid-19 v obliki tablet lahko ljudje jemljejo sami, doma, prevažajo pa ga lahko v običajnih hladilnikih in hranijo pri sobni temperaturi. Poleg tega bi ga lažje uporabljali pri tistih, ki se bojijo cepljenja, torej igel. Za zdaj še ni javno objavljenih podatkov o testiranju tega cepiva. – Rezultati preskusov na živalih so spodbudni. Vendar moramo biti previdni. Spodbujanje rezultatov testov na živalih ne pomeni, da jih je mogoče ponoviti na ljudeh, za kar so potrebna klinična preskušanja , je za Business Insider dejal Paul Hunter, zdravnik z univerze East Anglia.

Konec leta 2020 je Vaxart poročal o dobrih rezultatih testiranja peroralnega cepiva proti koroni na živalih, vendar so bili prvi poskusi na ljudeh razočarani.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč