Gospodarstvopredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenijatehnologija

Konferenca Vesolje za zeleno in digitalno okrevanje

V sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila v Ljubljani dvodnevna mednarodna konferenca, ki sta jo organizirala Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter Evropska vesoljska agencija (ESA). Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je poudarila hitro razvijanje slovenskega vesoljskega sektorja, generalni direktor ESA dr. Josef Aschbacher pa je predstavil ambiciozno agendo agencije, ki bo vsem vključenim podjetjem prinesla še več priložnosti.

Osrednja razprava konference je predstavitev možnosti, ki jih ponuja uporaba vesoljske tehnologije pri soočanju s podnebnimi spremembami in posledicami zdravstvene krize. Poudarjena je bila tudi zmožnost vesoljske tehnologije za digitalno in pametno družbo ter reševanje različnih družbenih vprašanj. Potekala je tudi razprava o ekonomskem učinku vesoljskih tehnologij in priložnostih, ki jih za majhne države in podjetja prinaša področje vesolja. Razpravljavci so poudarili mednarodni vidik tega področja in možnosti za povezovanje, ki jih nudi in celo zahteva. Govorili so o digitalnem razvoju in različnih vidikih digitalizacije gospodarstva. Vesoljska tehnologija namreč pomembno vpliva na digitalizacijo celotne družbe tako prek lastne digitalizacije kot prek ponudbe nekaterih digitalnih rešitev končnim uporabnikom. Digitalizacija poleg tega olajšuje vključitev vesoljskih rešitev v naša življenja. Vesoljska tehnologija postaja neopazno vse bolj povezana z našim vsakdanom.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je na konferenci poudarila, da se v Sloveniji vesoljski sektor od podpisa pridružitvenega sporazuma z ESO hitro razvija. »Mnoga podjetja in raziskovalne inštitucije, med njimi vsekakor Inštitut Jožef Stefan, se z inovativnimi proizvodi in storitvami uvrščajo v svetovni vrh. V podporo raziskovalnim ustanovam in industrijskim dejavnostim v vesoljskem sektorju nenehno krepimo sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo.« Povedala je, da teme s področja vesolja na različne načine umeščamo v izobraževalni sistem, in poudarila, da v raziskovanju vesolja vidimo veliko priložnosti za izboljšanje na ravni celotne družbe, predvsem na področju biomedicinskih raziskav in podnebnih izzivov.

Generalni direktor Evropske vesoljske agencije dr. Josef Aschbacher pa je predstavil ambiciozno agendo ESA, da bi Evropa obdržala svoje mesto pomembne sile na področju vesolja ter poleg razvijanja novih še dodatno okrepila področja, kjer je vodilna v svetu, kot je področje opazovanja Zemlje. Poudaril je tudi dobro sodelovanje s Slovenijo, ki se hitro krepi in privablja nove deležnike.

V okviru konferenčnih prireditev sta se ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Simon Zajc dvostransko sestala z generalnim direktorjem ESA Josefom Aschbacherjem. Gre za prvi obisk novega generalnega direktorja ESA v Sloveniji, kar kaže na pomen, ki ga ta priznava sodelovanju s Slovenijo ter področju opazovanja Zemlje, pri čemer so zelo uspešna tudi slovenska podjetja. Na sestanku sta obe strani pozdravili dobro sodelovanje med Slovenijo in ESO ter poudarili, da je še veliko novih priložnosti za sodelovanje. Obe strani si bosta prizadevali za večjo prepoznavnost vesolja in prednosti, ki jih ta sektor prinaša.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/konferenca-vesolje-za-zeleno-in-digitalno-okrevanje/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Konferenca+Vesolje+za+zeleno+in+digitalno+okrevanje

 

Mogoče vam bo všeč